L’API alerta d’estafes en el lloguer turístic

0
2190

Dues de les últimes queixes que l’ens ha fet saber als Mossos són d’immobles de Torroella de Fluvià i Empuriabrava


El col·legi API de Girona ha tingut coneixement de diversos casos de clients francesos que han llogat un immoble a la Costa Brava i s’han vist protagonistes d’una estafa. En concret, durant la setmana passada es va posar en coneixement dels Mossos d’Esquadra les irregularitats ocorregudes en tres queixes que van interposar des de França, dos de les quals en apartaments o cases d’estiu de l’Alt Empordà: un immoble localitzat a Torroella de Fluvià i un altre a Empuriabrava.

Segons el president del col·legi a Girona, Ramon Corominas, a la web on es va cometre l’estafa, on un suposat agent immobiliari –el DNI del qual era fals i per tant no constava en el registre d’agents de la propietat immobiliària– demanava un dipòsit per mitjà d’una transferència o d’un pagament telemàtic per fer la reserva, “hi havia diversos immobles repartits per la Costa Brava nord”. En aquests casos, i un cop s’ha efectuat el pagament, que sol ser del 30% del total, el client no rep cap més correu i perd el contacte amb l’agència perquè el web –que en aquest cas era location-costabrava.com.fr– desapareix sense deixar rastre.

UNA ESTAFA “ORGANITZADA”. Aquest no és el primer cas detectat a la comarca, però sí que és un dels més preocupants perquè presenta un modus operandi molt més elaborat. “En altres anys ens trobàvem amb ofertes falses individuals i puntuals, però en aquest cas parlem d’una estafa organitzada i amb estructura, hi ha una voluntat molt gran d’estafa”, explica Corominas.

Per fer front a aquest context, des del col·legi a Girona reclamen mesures per posar fi a aquesta picaresca i recomanen als usuaris que utilitzin les vies de contacte regulades com el propi ens; el registre d’agents immobiliaris de la Generalitat de Catalunya; el registre d’habitatges d’ús turístic i el registre d’apartaments turístics.

Augment considerable

La Costa Brava conté més del 90% dels habitatges turístics de la província. Molts dels quals es troben a l’Alt Empordà, on s’ha notat una “progressió molt gran”, diu Corominas. “Això no vol dir que abans no existissin, el que passa és que ara s’ha legalitzat i l’oferta s’ha regularitzat”. Segons un estudi elaborat per l’API de Girona a partir del Registre dels Habitatges d’Ús Turístic de la Generalitat, a l’Alt Empordà hi havia al març 9.322 immobles d’aquesta índole, més de la meitat es trobaven entre Roses (2.734), l’Escala (2.145) i Castelló (1.843).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li