L’antic rellotge mecànic de l’església de Sant Pere ja torna a marcar les hores

0
2743

Després d’estar en desús durant 15 anys i de la seva restauració, es pot veure exposat al Museu de la Tècnica de l’Empordà


L’antic rellotge mecànic del campanar de l’església de Sant Pere, de Figueres, que ha estat en desús durant 15 anys, quan es va canviar per un dispositiu digital, torna a marcar les hores i s’ha convertit en una peça més de l’exposició temporal del Museu de la Tècnica de l’Empordà. D’aquesta manera, la peça ha tornat a la ciutat després d’un procés de restauració que ha durat gairebé un any gràcies a un conveni entre la parròquia i la Fundació Privada Pere Padrosa Puignau-Margarita Pierre Mallol, sense ànim de lucre, que gestiona el museu, i que va acordar l’actuació en forma de cessió per 99 anys prorrogables. Un cop restaurat el rellotge, ara el centre treballa en la seva catalogació i en l’estudi per determinar la data en què va ser dissenyat. En aquest sentit, la responsable del museu, Anna Sayeras, assegura que tot apunta que es tractaria d’un dispositiu dissenyat durant els anys quaranta, després de la Guerra Civil, per una manufacturera del Baix Camp, el nom de la qual està gravat a l’esfera del dispositiu. «El que hem de determinar ara és si aquesta empresa es va encarregar de fer un rellotge nou o bé va restaurar el que hi havia», ha explicat Sayeras.

UNA MICA D’HISTÒRIA. Les primeres mencions de l’església de Sant Pere, de Figueres, daten de l’any 1020, quan al seu voltant s’hi va bastir el nucli medieval de la ciutat. Un dels episodis més transcendentals que va patir el temple va ser durant la Guerra Civil, amb bombardejos i incendis que van durar setmanes senceres, i que van malmetre en gran part la seva estructura.

L’any 1937 es va iniciar la restauració de l’església i es creu que, amb ella, la del rellotge mecànic que fins aleshores havia marcat les hores de la ciutat. Però el 2003 la parròquia va iniciar els tràmits per canviar l’aparell mecànic per un de digital. Ho explica el mossèn que va entrar a dirigir llavors l’església, Josep Taberner, que assenyala que el fins aleshores rector havia aconseguit reunir 3.000 dels 6.000 euros necessaris per fer el canvi: «En vaig parlar amb el llavors alcalde Joan Armangué i l’Ajuntament ens va ajudar amb el finançament».

ÀNGEL REYNAL

Amb aquest canvi, l’antic rellotge va quedar aturat i pràcticament abandonat al campanar del temple fins que fa uns anys van iniciar les converses per recuperar-lo.

Sayeras ha explicat que la idea de recuperar el rellotge va venir del fotògraf Xavi Toral i que, tot i que inicialment s’havia parlat amb un expert rellotger de la ciutat, finalment el centre va decidir fer-se càrrec de la restauració. Les tasques, explica Sayeras, no han estat senzilles. L’aparell estava al campanar i va ser necessari utilitzar un grua per baixar-lo.

Ara, l’antic rellotge mecànic del campanar de Sant Pere torna a marcar les hores amb puntualitat britànica, i tots aquells que ho vulguin el podran visitar a les instal·lacions que el museu té al carrer dels Fossos.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li