L’Alt Empordà viu la diada de Sant Jordi amb els carrers plens de roses i literatura

0
1036

Els pobles de la comarca han organitzat activitats de diferents tipus per commemorar la diada de la rosa i el llibre


Miquel Martí i Pol va escriure que “amb pluja, roses i llibres celebrem la festa gran, que ningú no en quedi fora, ni els d’ara ni els qui vindran; els d’ara, per fer patxoca al costat de l’alt patró, els qui vindran, per si toca d’afegir-hi més saó,perquè sant Jordi se senti sempre ben acompanyat i ens ajudi, als uns i als altres, a poder guanyar el combat que fa tants segles que dura i encara no s’ha acabat.” Per sort, enguany els llibres i les roses van ser els protagonistes, la pluja no va ser-hi present. Diumenge, 23 d’abril, la comarca de l’Alt Empordà respirava olor de roses i literatura, molts municipis van sortir al carrer per commemorar la diada de Sant Jordi.

FIGUERES. Un dels punts de trobada va ser la Rambla de Figueres. Centenars de persones van omplir l’espai de gom a gom durant gairebé tota la jornada festiva. Hi havia una cinquantena de parades de diferents entitats locals, llibreries o partits polítics, entre d’altres. Alguns llibreters van valorar la jornada molt positivament i van explicar que alguns llibres s’havien esgotat des del matí. Durant tot el dia, autors locals van firmar exemplars. Algunes d’aquestes personalitats no es van perdre la revetlla de Sant Jordi, que organitza la biblioteca de Figueres i que aplega autors locals, editors, lectors i lectores, i amants de les lletres en general. Es va fer un recital musicoliterari a càrrec de l’actor Joan Massotkleiner i l’arpista Anna Godoy amb textos d’escriptors empordanesos com ara Carles Fages de Climent, M. Àngels Anglada, Josep Pous i Pagès o Josep Pla amb un tancament que homenatjava a la sardana, coincidint en l’any en què Figueres n’ostenta la capitalitat.

HOSPITAL DE FIGUERES. El centre sanitari va repartir entre els pacients punts de llibre, pops i contes infantils. Paquita Tardiu va teixir amb ganxet 150 punts de llibre que es van repartir a hospitalització i una desena de pops per a nounats. D’altra banda, Toni Argent i Núria Ramon, professors de secundària, van donar un centenar d’exemplars de La llegenda del drac Dragui. Un llibret en català i anglès perquè la mainada pugui pintar.


ROSES. L’Oficina de Català de Roses va celebrar Sant Jordi amb intercanvi de llibres, jocs de llengua i la commemoració de l’Any Bertrana. L’intercanvi de llibres en català va ser una activitat destinada tant a alumnes i parelles lingüístiques, com a la població de Roses en general.

D’altra banda, a l’aula es van desenvolupar diverses activitats literàries i culturals, depenent dels cursos. Per exemple, amb els alumnes dels cursos de nivell inicial i bàsic, es va treballar la llegenda de Sant Jordi i es va parlar dels orígens i del significat d’aquest festa. La celebració de Sant Jordi s’engloba dins el programa d’activitats de foment i difusió de la cultura i les tradicions catalanes que s’organitzen des de l’Oficina de Català de Roses al llarg de l’any.
A banda d’aquesta iniciativa, a la plaça Catalunya de Roses hi havia una gran varietat de parades de flors i llibres. Al llarg de tota la jornada es van dur a terme diferents activitats.

L’ESCALA. La platja de les Barques va ser l’escenari del dia de la rosa i el llibre. Desenes de persones van passejar-se per les diferents parades que hi havia. Durant la jornada es van fer diferents activitats com tallers infantils o un recital de poemes a la plaça Víctor Català.

BASILI GIRONÈS

LA JONQUERA. Dins la programació de Sant Jordi de la Jonquera, les noies del Punt Jove van realitzar l’espectacle final del curs de danses urbanes. Gairebé una quinzena de noies, que no havien ballat mai abans, han treballat durant aquests tres mesos per preparar la coreografia.

CASTELLÓ D’EMPÚRIES. El municipi va celebrar actes durant tot el dia. De fet, la diada de Sant Jordi a Castelló va començar dijous passat amb la presentació del darrer llibre de Joaquim Nadal, Joan Subias Galter (1897-1984). Dies vides i una guerra, a la capella Santa Clara.

També es va fer la presentació del el llibre Living & working in Empuriabrava del fotògraf Quim Giró. Pel que fa a les altres activitats, durant tot el dia hi van haver parades de llibres i roses a la plaça dels Homes i a la plaça de les Palmeres al Club Nàutic d’Empuriabrava.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li