L’Alt Empordà reclama tenir en compte el criteri econòmic en els canvis de fase

0
985

Sònia Martínez i Antoni Escudero recorden que la comarca està greument afectada pel tancament de la frontera amb França


La presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha demanat al Departament de Salut que «tingui en compte el criteri econòmic» a l’hora de fer-los canviar de fase. Martínez ha recordat que la comarca està greument afectada pel tancament de la frontera i per això necessita «reactivar» els establiments atraient el turisme de la demarcació de Girona.

En aquesta línia, el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, ha recordat també que el tancament de la frontera entre Espanya i França ha tingut un efecte «terrible» entre els negocis de la Jonquera. A més, Antoni Escudero afegeix que això afecta tota la demarcació perquè «Girona depèn de França». I és que ja fa pràcticament dos mesos que es va tancar la frontera per evitar l’expansió del coronavirus, i això ha provocat greus conseqüències en l’economia de la Jonquera, ja que el municipi compta amb un gran nombre de comerços on la majoria de clients són, precisament, francesos.

L’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha detallat que «el 90% dels clients són francesos». La frontera estarà tancada fins al 15 de juny, com a mínim, i això fa que molts negocis estiguin contra les cordes.

A banda dels comerços i els restaurants que han hagut de tancar, hi ha un altre pal de paller econòmic al municipi, que és el trànsit de camions. Tot i això, el pas de vehicles pesants també s’ha reduït notablement. Dels prop de 18.000 vehicles que hi circulen habitualment, ara tan sols en passen uns 3.000. Aquesta baixada també ha fet que les gasolineres tinguin menys feina i els negocis que giren al voltant dels camioners també hagin quedat tocats. Tot això ha desencadenat en un conjunt d’ERTOs a les empreses de la Jonquera. En el municipi –que té menys de 3.000 habitants– s’han registrat 165 ERTOs, que afecten 1.185 persones. De tota manera, l’alcaldessa i també presidenta del Consell Comarcal ha apuntat que el tancament de fronteres afecta tota la comarca. De fet, a l’Alt Empordà ja s’han presentat 2.400 expedients, que afecten més de 13.600 persones.

Per reactivar el teixit turístic de l’Alt Empordà, el Consell Comarcal tirarà endavant una campanya per atraure el turisme de les comarques gironines. «No podem comptar amb els clients de França», ha insistit Martínez. Per això creu que la comarca necessita «canviar de fase» perquè els bars, els restaurants i els hotels puguin obrir. La campanya es basa a mostrar valors com la seguretat sanitària a l’Alt Empordà. La presidenta ha recordat que aquesta és «una comarca saludable», ja que el nombre d’infectats «està molt per sota de la mitjana catalana».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li