L’Alt Empordà lidera el nombre de donacions de plasma per tractar malalts de covid-19

0
1043

Una seixantena de persones que han passat coronavirus responen a la crida per extracció de plasma ric en anticossos


La comarca està donant una bona dosi de solidaritat en aquests temps de pandèmia. La crida que el Banc de Sang i Teixits ha fet, i fa, per aconseguir plasma per tractar malalts de covid-19, està tenint bona resposta, amb una seixantena de donants al territori. Es tracta de persones que han superat el coronavirus i el seu plasma és ric en anticossos de covid-19. Aquestes defenses poden ajudar a superar el virus als malalts actuals. D’altra banda, l’anomenat plasma convalescent també és clau pels assajos clínics que ara mateix estan en marxa.

La tècnica de promoció de la donació de sang a l’Alt Empordà, Cristina Valverde, explica que la comarca lidera el nombre de donacions de plasma convalescent a la demarcació. Valverde detalla que «les donacions s’estan centralitzant a Vilafant, on hi ha hagut 49 donants i, a part, n’hi ha hagut d’altres a la comarca que eleven la xifra a 60». Tot i això, la necessitat que hi hagi donants és molt important perquè els anticossos contra la covid-19 van baixant i es calcula que quatre mesos després el plasma ja no seria efectiu per als malalts de covid-19. Sí, però, que aquest plasma tindria altres usos mèdics. Sigui com sigui, la crida per obtenir plasma convalescent continua. Actualment cal incrementar aquestes donacions per tractar pacients del virus en un moment d’alta necessitat als hospitals.

ABRIL. El Banc de Sang i Teixits agraeix la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafant per «posar moltes facilitats cedint per la campanya l’espai del centre cívic de les Forques i també es destaca la gran aportació de l’associació local de donants». De cara a l’abril, hi ha prevista una nova recollida centralitzada de plasma convalescent.

INSCRIPCIONS. Aquelles persones que han passat la covid-19 fa menys de 3 mesos i que faci més de 28 dies que no tenen símptomes poden donar plasma. Per fer-ho s’han d’inscriure al web donarsang.gencat.cat/plasmacovid19. Les dones que han estat embarassades i persones que han rebut alguna transfusió durant la seva vida no poden fer aquest tipus de donació. Uns altres anticossos presents poden donar problemes a l’hora de fer la transfusió directa d’aquest plasma.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li