L’Alt Empordà ja té 44 parelles de xoriguer petit afincades

0
1566

Una part important habiten a Castelló d’Empúries, que és l’únic nucli urbà de Catalunya que es va unir -ja el 2012- al programa impulsat pel Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa


Xifres rècord del programa de reintroducció del xoriguer petit a l’Alt Empordà: l’any passat s’hi van comptabilitzar fins a 44 parelles d’aquesta au en perill d’extinció, 11 més que el 2016. Una part important habiten a Castelló d’Empúries, que és l’únic nucli urbà de Catalunya que es va unir -ja el 2012- al programa impulsat pel Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa. Les aus solen fer nit o hivernar entre el campanar de la basílica de Santa Maria (on precisament la setmana passada tècnics del centre van instal·lar deu caixes-niu noves) i a l’edifici del Palau dels Comptes, seu de l’Ajuntament (on hi ha almenys cinc parelles). A més, als límits de la serra de l’Albera n’hi ha cinc colònies més, que es complementen amb les que també viuen al cap de Creus i al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

A Catalunya, el xoriguer petit s’hi havia extingit a mitjans dels anys vuitanta, i des del 1989 la Generalitat treballa per alliberar a la natura exemplars criats en captivitat i així recuperar la població. Només el 2017, per exemple, es van deixar anar 57 pollets, amb la tècnica de l’alliberament assistit (també coneguda com a hacking) a l’Albera i al PN dels Aiguamolls de l’Empordà. El programa compta amb el suport de propietaris de finques, entitats, empreses i ajuntaments, que cedeixen espais i edificis segurs per a la instal·lació d’estructures que afavoreixin el creixement de l’espècie.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li