L’Alt Empordà estrenarà el curs vinent dos centres: un a Peralada i l’altre a Cadaqués

0
1312

El de Peralada serà un centre de nova creació, i a Cadaqués es fusionaran l’escola Caritat Serinyana i l’Institut Cap de Creus


Coincidint amb el període de les preinscripcions escolars, el Departament d’Educació ha confirmat que el curs 2020-2021 l’Alt Empordà estrenarà dos centres educatius, que volen donar resposta a l’augment de població en l’etapa de secundària: Peralada tindrà institut i Cadaqués, institut escola.

L’institut de Peralada, llargament reivindicat –i en alguns casos també criticat [vegeu l’article d’opinió a la pàgina 34]–, neix per descongestionar la demanda de places d’ESO a Figueres, però de cara al curs 2021-2022 també permetrà ampliar l’oferta de cicles formatius que s’imparteixen a l’Institut Cendrassos (Figueres). En aquest primer curs, tindrà 60 places disponibles (que segons el director del centre, Rafa González, «sembla que s’ompliran») per als alumnes de set municipis: Peralada (i Vilanova de la Muga), Mollet de Peralada, Cabanes, Vilabertran, Espolla, Sant Climent Sescebes, i Masarac (i Vilarnadal).

El centre s’ubicarà a l’edifici de les antigues escoles, pràcticament a davant de l’escola actual. Unes instal·lacions que, segons fonts del Departament d’Educació, només s’hauran de sotmetre a uns petits arranjaments, perquè no s’han tocat des que la primària es va traslladar. A més, aquestes mateixes fonts ja avancen que «s’ha estudiat l’ampliació del centre a partir de l’edifici original; per tant, la situació serà la mateixa». Perquè l’institut començarà amb dues línies de 1r d’ESO (tot i que ja d’entrada haurà d’aplicar les noves fórmules organitzatives derivades de la Covid-19); i després s’anirà ampliant amb un curs cada any, de manera que el curs 2023-2024 ja impartirà fins a 4t d’ESO.

Pel que fa a Cadaqués, l’escola Caritat Serinyana i l’Institut Cap de Creus es fusionaran en un sol equipament, que serà l’Institut Escola Caritat Serinyana/Cap de Creus. Aquesta tipologia de centres vol recollir tota l’escolarització obligatòria dels infants, dels 3 als 16 anys (de P3 a 4t d’ESO), en un únic espai, fet que garanteix una continuïtat formativa i pedagògica, facilita el pas de la primària a l’ESO, i millora la convivència de l’alumnat, entre altres aspectes. Fins ara, a l’Alt Empordà només hi havia un institut escola, també de molt recent creació: El Bruel, d’Empuriabrava.

ALTRES NOVETATS. Pel que fa a la resta de centres de la comarca, continuaran com fins ara, tot i que es vaticinen diversos canvis en el terreny organitzatiu i, de retruc, també educatiu. A l’Institut Narcís Monturiol de Figueres i a l’escola Josep Peñuelas del Río de la Jonquera s’hi crearà una aula de Suport Intensiu Escola Inclusiva, coneguda com a SIEI. També s’incorporarà un nou mestre d’Audició i Llenguatge (MALL), i un psicopedagog a l’EAP (Equip d’Assessorament Psicopedagògic) de l’Alt Empordà.

En termes estrictament formatius, el curs vinent només hi haurà una novetat: l’Institut Illa de Rodes de Roses començarà a impartir, de manera pionera a la comarca, el cicle formatiu de grau mitjà de Tècnic esportiu en piragüisme en aigües tranquil·les.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li