L’Alt Empordà és la comarca on es cometen més delictes contra la seguretat col·lectiva

0
2607

Al llarg del 2018 l’àrea policial bàsica (ABP) de la comarca va registrar 10.753 delictes, i en va resoldre 3.102


L’Alt Empordà és la comarca catalana que l’any 2018 va registrar més delictes contra la seguretat col·lectiva. Un total de 132, entre els quals hi ha 123 delictes contra la salut pública i nou incendis. Així ho indiquen les dades facilitades pels Mossos d’Esquadra, que des d’aquest estiu es poden consultar molt gràficament per internet a través del nou Mapa delinqüencial de Catalunya.

Es tracta d’una eina desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), per encàrrec del cos policial autonòmic, que consisteix en un visor gràfic i interactiu que mostra les dades de la delinqüència a Catalunya en el període 2011-2018. A més, el mapa –que es pot consultar en 2D o en 3D– també facilita la consulta de la informació per mitjans informàtics i en formats fàcilment comprensibles. Les dades es poden consultar per àrees bàsiques policials (ABS), de manera que es mostra la ubicació de totes les comissaries, i també per títol del codi penal, per tipus de fet, per any i per mes.

Segons fonts dels Mossos d’Esquadra, «conèixer els tipus delinqüencials sobre el territori» els facilita la tasca de millorar la seguretat ciutadana. «Donar a conèixer la realitat delinqüencial del país, i alhora visualitzar el treball del dia a dia dels cossos policials, és un exercici indispensable dins una societat que es vol oberta. La visualització d’aquesta informació sobre un mapa ajuda a comprendre i analitzar aquesta realitat», van dir a través d’un comunicat. I durant la presentació de l’eina, el comissari Josep Codina –que és el cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Participació i Mediació– va destacar que l’objectiu de l’eina és arribar a donar dades concretes de municipis importants (demogràficament parlant); i va avançar que en un futur s’hi podrien incloure altres dades, com per exemple les relatives al sexe o als fets resolts.

859 DETINGUTS EN UN ANY. Segons les dades publicades pels Mossos d’Esquadra, durant el 2018 les ABP de l’Alt Empordà-Figueres i l’Alt Empordà-Roses van detectar un total de 10.753 delictes de totes les categories; és a dir, una mitjana de 30 delictes diaris. Se’n van resoldre 3.102, i els agents van arrestar 895 persones.

Analitzant les dades per mesos [vegeu el gràfic], cal destacar que durant els mesos d’estiu (sobretot al juliol i a l’agost), quan la població de l’Alt Empordà creix exponencialment a causa de l’arribada del flux turístic, el nombre de delictes es va disparar.

UNA CASUÍSTICA SINGULAR. Cribrant els delictes per tipologia, els que criden més l’atenció són sempre els homicidis. I al llarg de l’any passat a l’Alt Empordà se n’hi van cometre sis, quatre dels quals van ser homicidis per imprudència. Els altres dos van ser un assassinat (el de l’home rus que va aparèixer al pantà de Boadella el 26 de novembre) i un homicidi en grau de temptativa. Paral·lelament, els Mossos d’Esquadra van resoldre cinc homicidis, i van poder arrestar els cinc presumptes autors.

En un moment de sensibilitat màxima, també val la pena destacar els 44 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals, que van provocar 26 detencions. Majoritàriament es van qualificar d’abusos, però també hi va haver alguna agressió i tres denúncies per exhibicionisme.

Els delictes contra el patrimoni i contra l’ordre socioeconòmic, també molt nombrosos, van ser sobretot furts, tot i que també és de destacar l’elevat nombre de robatoris, danys i estafes. I els 95 delictes contra l’Administració de la justícia van ser bàsicament uns trencaments de condemna que van provocar 21 detencions.

D’altra banda, l’any passat a l’Alt Empordà no s’hi va detectar cap delicte de l’omissió del deure de socors, ni delictes contra la hisenda pública i la Seguretat Socials. Per tràfic d’éssers humans hi va haver un detingut, tot i que la investigació no es va fer a la comarca. L’únic delicte que hi va haver contra l’Administració pública va ser per malversació, i un gran gruix de delictes contra la llibertat van ser amenaces.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li