L’Alt Empordà continua sent la comarca amb més densitat de senglars de Catalunya

0
2102

La temporada 2018-2019 la població va anar a la baixa, però tot i així hi continua havent uns 15 animals per km2


Fa relativament poc temps era una problemàtica puntual, però en els últims anys s’ha disparat el nombre d’accidents provocats per fauna cinegètica. I la imatge de senglars furgant en zones urbanes, abans digna de fotografiar, ha esdevingut cada cop menys insòlita. La situació es palpa arreu de la comarca, i les dades confirmen que el problema és real: l’Alt Empordà és l’àrea amb la densitat de garrins més elevada de tot el país. Així ho indica el Programa de seguiment de les poblacions de senglar de Catalunya, elaborat anualment pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
L’estudi, que es va posar en marxa el 1998, compta amb la col·laboració de diverses administracions i consorcis. Però les dades principals les aporten els caçadors de 22 espais naturals que engloben un total de 25.000 hectàrees [vegeu el mapa] i actuen com a observatoris de l’evolució de l’espècie. En el cas de l’Alt Empordà, hi participen les colles de Maçanet de Cabrenys, Darnius, Agullana i la Jonquera.

En termes generals, la temporada 2018-2019 (les dades de la qual s’han donat a conèixer ara) les densitats de porcs van baixar a la major part de Catalunya. Els descensos mitjans van oscil·lar entre el 2% i el 27% (respecte de l’any anterior) en funció de la zona, però van arribar al 66% en alguns punts del Pirineu i el Prepirineu. I la tendència de l’Alt Empordà també va ser negativa, un fet que la Generalitat atribueix a la pressió exercida pels caçadors, la baixa producció de gla la tardor del 2017 i els reiterats episodis de sequera.

Tot i això, la nostra continua sent la comarca amb la densitat més elevada de totes: de fins a 15 marrans per quilòmetre quadrat. Això és així perquè l’espècie hi troba les condicions òptimes de pluviositat, boscos d’alzines, sureres i roures, i grans superfícies de conreus que, en conjunt, els aporten molts aliments. I precisament per això el mateix Departament alerta que la davallada es pot revertir en qualsevol moment.

PRESSIÓ RÈCORD. L’Alt Empordà és, també, la zona on hi ha més pressió cinegètica de tota la demarcació, i la segona de Catalunya (només per darrere del Montnegre i el Corredor). La temporada passada s’hi van fer 229 batudes en una superfície total de 12.016 ha, xifra que representa 1,8 batudes per quilòmetre quadrat (i 57 per colla). Val a dir, però, que fa 20 anys se’n feien 2,6/km2. Això vol dir que cada colla ha fet unes 57 batudes. I a cada expedició hi ha participat, de mitjana, 31 caçadors i 39 gossos, que també és una de les xifres més altes del país.

En total, entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019 les colles de l’àrea analitzada van caçar 809 senglars (entre 3 i 4 per batuda). Això representa una mitjana de 6,22 animals per quilòmetre quadrat, i converteix l’Alt Empordà en l’observatori on es van capturar més animals de Catalunya, i l’únic que supera el llindar dels 6/km2.

Entre els animals abatuts hi havia 414 femelles (51,2%) i 394 mascles (48,8%). El seu pes mitjà rondava els 45 kg (en les femelles, 41; i en els mascles, 49,6), però se’n va arribar a caçar un de 128 kg. I pel que fa al percentatge d’efectivitat (el nombre de senglars detectats durant les batudes que són capturats), se situa en un 38,12%, que és similar a la mitjana catalana.

TAMBÉ HI HA ELS CABIROLS. Paral·lelament, durant les batudes de senglar els caçadors del territori també es troben amb altres ungulats, com per exemple els cabirols. En aquest sentit, cal destacar que s’ha detectat un augment força destacat del nombre d’exemplars. I si bé la primera temporada que es va fer el programa (1990-2000) només se’n van veure en un 2% de les caceres, la temporada passada ja se’n van trobar en un 89%.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li