L’alga invasora del cap de Creus

0
949

Es tracta de la denominada ‘Caulerpa cylindracea’, d’origen australià, que durant els darrers anys ja s’havia deixat veure al sud de França i a Roses


Des de l’inici de la temporada estiuenca, al Parc Natural del Cap de Creus s’ha detectat la presència d’una de les espècies més nocives d’alga invasora del Mediterrani. Es tracta de la denominada Caulerpa cylindracea, d’origen australià, que durant els darrers anys ja s’havia deixat veure al sud de França i a Roses. L’espècie es dispersa amb facilitat gràcies als corrents marins o als vaixells de pesca, d’aquesta manera colonitza nous espais amb rapidesa. Un cop establerta, la seva erradicació és pràcticament impossible, per això el parc natural ha posat en marxa una nova regulació de la pesca i el fondeig a l’àrea afectada, senyalitzada amb boies, per evitar-ne la propagació.

MESURES. Davant d’aquesta situació s’han desenvolupat diferents mesures com ara regular la pesca i el fondeig en una àrea d’uns 500 metres quadrats de la cala Galladera, on s’ha detectat la presència de l’alga en qüestió, amb el suport del Cos d’Agents Rurals. Aquesta és una de les pitjors espècies invasores de tot el Mediterrani i, de moment, s’ha localitzat a la Mar d’Amunt, en una zona poc profunda amb presència de posidònia. En els darrers anys, també havia aparegut al municipi de Roses i al sud de França. A banda de les mesures implantades, s’ha engegat una campanya informativa per a difondre la problemàtica i fomentar la participació ciutadana en la seva detecció precoç.

L’ALGA. Creix sobre roques, posidònia o gorgònies, cobreix i aniquila les espècies que hi viuen i modifica les condicions físiques i químiques del medi. A més, pot aguantar viva diverses hores fora de l’aigua sobre les àncores i qualsevol altre element que toqui el fons.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li