L’Ajuntament fa tres plens en una setmana i s’apropia de competències

0
1587

Complementaran els sous i salaris de la nova organització de govern amb diners procedents del concurs d’enllumenat


Tens. Així podríem definir el tercer ple de l’Ajuntament de Figueres en una sola setmana. Atacs i contraatacs del grup de govern i dels opositors, per discutir l’aprovació d’un dels punts més polèmics del que portem de mandat: el traspàs d’atribucions i competències del Ple de l’Ajuntament cap a la Junta de Govern Local. L’alcaldessa justifica aquest traspàs com un pas necessari, ja que «veient com va funcionar el mandat passat, l’únic objectiu és agilitzar els plens i garantir la participació dels ciutadans per participar en les sessions plenàries». Des de l’oposició, responia primer Arbolí, de Junts: «Diuen que tenen la mà estesa, però rebutgen el debat públic. Traspassar competències del Ple al Govern és usurpar». I s’hi afegia Amelló, de Cs: «Els debats que s’han de fer en una sala pública es faran en una sala privada». Finalment, es va portar a terme la votació, que va ser aprovada amb els 11 vots a favor i 8 en contra.

El següent punt del dia va fer referència a la ratificació de la nova estructura de govern, que incloïa la contractació de dos càrrecs eventuals; un cap de ganivet i un secretari de govern. De nou, retrets entre Lladó, Arbolí i Amelló. Els portaveus de Junts i de Ciutadans la van acusar de la «incoherència d’estar en contra de càrrecs de confiança quan estava a l’oposició, i posar-ne ara que es troben al govern». L’alcaldessa es defensava assegurant que «nosaltres estàvem en contra de com estava organitzat l’anterior govern, no dels càrrecs». El punt es va aprovar repetint el mateix resultat d’11 vots a favor i 8 en contra.

En el ple anterior, del passat divendres, el grup de l’alcaldessa, Agnès Lladó, va aprovar tots els punts de l’ordre del dia en una sessió, que va durar escassos 20 minuts. L’únic punt de discòrdia es va produir quan es va arribar a la proposta per modificar l’import del concurs de l’enllumenat, i desviar 190.170 euros per pagar jubilacions anticipades de funcionaris i els sous que demanda el nou cartipàs. Moments tensos, en què l’exalcalde Jordi Masquef acusava l’equip de govern «d’incrementar» la quantitat que es destinarà per pagar sous de govern. El vicealcalde Pere Caselles es defensava dient que «no es pot comparar un govern d’onze persones amb un de cinc» i que l’estalvi vindria d’eliminar la subcontractació que hi havia en l’àrea de Comunicació. Masquef responia que només 70.000 euros de tot el que es «desviava» serviria per pagar el personal laboral i que es quedava lluny dels 300.000 que s’han de destinar a pagar les prejubilacions de la Guàrdia Urbana. La rèplica la va tornar a donar de nou Casellas, que va posar sobre la taula el deute de «800.000 euros de factures no previstes» que hi havia deixat l’anterior govern. Un estira-i-arronsa que es va resoldre en el moment de la votació, en què els 11 vots a favor de l’equip de govern (ERC, PSC, Canviem i Guanyem) van superar els 8 en contra de Junts i Cs.

L’altre punt que podia haver estat conflictiu era el relatiu a la «modificació de l’espai per terrasses». El Ple va decidir prorrogar per 19 vots a favor l’actual normativa i mantenir l’actual legislació. Unanimitat en la votació, justificada segons l’alcaldessa perquè «en plena època turística no s’ha de causar desgavell als restauradors», motiu pel qual l’oposició hi va votar a favor tot i «el descontentament al carrer» que apuntava el portaveu de Ciutadans.

On sí hi haurà un canvi, a partir del gener del 2020, serà en les zones d’aparcament de la ciutat. La nova estructura pretén facilitar l’estacionament, abaratir-ne el preu i millorar-ne el funcionament. El preu per aparcar dues hores en zona blava passarà dels 3,90 euros actuals a 2,40 euros. A més, els primers deu minuts d’estacionament seran gratuïts.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li