L’Ajuntament deixarà d’ingressar 1,5 MEUR en taxes i anirà replantejant el pressupost

0
915

Lladó diu que la Covid no afectarà les inversions previstes i anuncia un pla director que definirà les necessitats de la ciutat


Agnès Lladó va comparèixer ahir per fer un balanç del seu primer any com alcaldessa de Figueres. Lladó es dirigia als mitjans i a la ciutadania (via streaming) just el dia que feia un any del ple que la va investir alcaldessa. Una investidura que va ser possible pel pacte quadripartit (ERC, PSC, Canviem Figueres i Guanyem Figueres). La mateixa Agnès Lladó va recordar aquell dia com el d’un «ple tens, però necessari per Figueres». També afegia que aquest «ha estat un any de canvi».

A banda de valorar els darrers 365 dies per les actuacions en l’àmbit polític, l’alcaldessa va fer referència a la complexitat viscuda amb fets com el temporal Gloria i la pandèmia per la Covid-19. Fins i tot, a tall d’anècdota, s’ha sabut que Lladó ha estat l’alcaldessa que ha activat més vegades el pla d’emergència a la ciutat en un any (en concret, cinc cops).

La crisi social i econòmica pel coronavirus està tenint efectes com ara els problemes dels ajuntaments en la despesa corrent. L’alcaldessa va admetre que l’Ajuntament deixarà d’ingressar aquest any 1,5 milions d’euros en taxes i impostos. Tot i que el pressupost del 2020 «es va presentar a temps», Lladó va assegurar que caldrà fer «replanteig». Això no vol dir que es toquin les inversions previstes com ara la del tercer pavelló, a la zona de l’Olivar Gran. L’alcaldessa va explicar que les obres estaven planificades per a després de l’estiu i que «el problema no està amb les inversions, sinó amb la despesa corrent de l’Ajuntament». En aquest sentit, l’equip de govern presentarà en els pròxims mesos un pla director, que «definirà les necessitats de la ciutat per tal de modernitzar-la els propers anys». El pressupost del 2021 també s’ha començat a treballar tenint en compte el context en què es trobaria la ciutat. En relació amb els recursos de les arques municipals, també l’Ajuntament de Figueres s’espera una mica de marge per la despesa del consistori. És a dir, una major flexibilització de la Llei d’estabilitat pressupostària i conèixer tots els ajuts que poden arribar de les diferents administracions per la crisi del SARS-CoV.

EL GOVERN. Amb la presència de diversos regidors del govern quadripartit, l’alcaldessa es va referir al seu equip com el d’un «govern fort, solvent i amb les idees clares». Lladó també va dir que «és hora de fer pinya» perquè la recuperació econòmica és el veritable repte i va assegurar que la ciutat està en el punt de mira de molts inversors. Amb tot això va subratllar que el govern «estén la mà a l’oposició». Sobre la gestió futura, el govern quadripartit es veu capaç per encarar «el Pla d’ordenació urbanística, el canvi de model productiu, l’impuls del Logis Empordà, l’escola Carme Guasch, el nou contracte de neteja o el nou servei de parcs i jardins», que es va iniciar ahir.

PROTOCOL AMB VILAFANT. Poc després de la valoració del primer any de mandat, Agnès Lladó signava amb l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, un protocol per a la cooperació local a l’àrea urbana de Figueres. L’objectiu és establir lligams entre els dos municipis, que comparteixen espais comuns com l’entorn de l’estació de l’AVE, i marcar estratègicament punts d’acord amb qüestions de desenvolupament urbanístic, econòmic, social i de transport.

Tal com passa en la majoria de zones urbanes, Figueres i Vilafant estableixen relacions, més enllà de les limitacions administratives. Es generen punts de vista diversos i realitats que «es poden gestionar de manera compartida, per tal de fer-les més sostenibles i eficients».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li