L’Ajuntament, condemnat a pagar 25.000 euros a una agent

0
1166

El jutjat conclou que el consistori no va fer res per frenar conflictes laborals al cos


El jutjat social número 1 de Figueres ha condemnat l’Ajuntament de la ciutat a pagar 25.000 euros per no haver frenat els conflictes laborals que hi havia al cos de la Guàrdia Urbana. La demanda la va interposar una agent qui van diagnosticar un trastorn d’ansietat arran de la mala maror que hi havia amb els seus superiors.

La sentència conclou que hi ha un nexe clar entre l’origen de la patologia i el tracte que rebia l’agent quan anava a treballar. De fet, l’any 2014 va haver d’agafar la baixa arran d’un “enfrontament” amb l’inspector cap. La dona vestia uniforme, i el seu superior li va ordenar que es tragués les arracades i uns braçalets. Ella s’hi va negar i, arran d’això, la policia i l’inspector van tenir una topada. Tot i que el reglament del cos recull que l’ordre que va donar l’inspector era “legítima”, l’enfrontament va ser la gota que va fer vessar el got. El cas va arribar a la Inspecció de Treball, que va emetre un informe en què constatava que hi havia un conflicte enquistat, marcat per “episodis de violència psíquica i comportaments verbals ofensius i intimidatoris”. A més, una empresa privada de prevenció de riscos laborals va concretar que hi havia molts “conflictes interpersonals amb violència psicològica” i uns “nivells de crispació” elevats.

Tant l’empresa com Inspecció de Treball van requerir a l’Ajuntament que adoptés un seguit de mesures per frenar la situació. Però la sentència resol que el consistori en va fer cas omís. L’agent va rebre l’alta mèdica el març de l’any passat (ara ja no treballa a la Guàrdia Urbana, sinó que és funcionària d’un altre servei municipal), i aquell mateix octubre va interposar una demanda en què reclamava una indemnització per danys morals. La resolució no entra a valorar si hi va haver assetjament laboral o no, sinó que se centra en l’actuació de l’Ajuntament en matèria de prevenció de riscos laborals i conclou que l’Administració va cometre “un incompliment greu”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li