L’aigua del Port ja supera el nivell òptim de clorurs, però encara és apta per al consum

0
912

 L’aigua corrent del Port de la Selva ja supera els nivells de salinitat que l’Agència de Salut Pública de Catalunya considera òptims. Els informes de les últimes analítiques, fets públics divendres, donen un resultat de 365 mg de clorurs per litre (l’òptim és 250 mg/l). Però tot i així l’aigua continua sent apta per al consum humà, i l’Agència de Salut Pública no ha establert cap mesura extraordinària. Perquè segons assegura l’alcalde, Josep Maria Cervera, “estem molt lluny dels límits perjudicials per a la salut”.
La problemàtica de l’aigua es va fer pública el 21 d’agost, quan l’Ajuntament va emetre un decret per restringir-ne l’ús, en haver detectat que _a causa de la sequera_ s’hi havia duplicat el nivell de salinitat. Es va prohibir fer servir l’aigua de la xarxa municipal per regar, netejar carrers i espais públics, emplenar piscines, rentar cotxes i embarcacions, i netejar façanes i terrasses. És a dir, per a qualsevol ús que no sigui pròpiament el domèstic. A més, també es va limitar el funcionament de les dutxes de les platges.
Aquestes restriccions, juntament amb el descens de turistes, va permetre reduir el consum, però el nivell de sal a l’aqüífer va continuar augmentant. Per això, d’aleshores ençà l’Ajuntament ha establert altres mesures, d’entre les quals en destaquen l’establiment d’un sistema de distribució d’aigua regenerada per al sector nàutic o la infiltració d’aigua a la riera. Més concretament, tal com explica Cervera, han recuperat el pou de la Sorra i infiltren la seva aigua (uns 100 m3) a la riera. “És un pou que ja s’havia fet servir en el període de sequera 2007-2008, i només hem hagut de fer una canonada nova. L’únic problema és que l’aigua té ferro. Per això no la posem directament a la xarxa, sinó que la infiltrem a la zona de captació, perquè així la terra ens fa de filtre”, explica l’alcalde.
Paral·lelament, després de les últimes analítiques, l’Ajuntament va tancar ahir les dutxes de les platges i ha decidit mantenir les mesures ja fixades a l’agost. “La previsió és que, si no plou, el decret continuarà vigent”, avança Cervera, que afegeix: “Ara veurem si amb aquesta aigua d’aportació del pou, que sabem segur que no estira del mateix aqüífer, millora la cosa”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li