«La voluntat és la possibilitat d’actuar en les nostres vides»

0
490

Segona sessió del cicle Punt de Lectura celebrat als jardins de La Societat La Concòrdia d’Agullana


Durant la presentació de Maria Barbal en la segona sessió del cicle Punt de Lectura, es va fer referència a una frase seva utilitzada per Jordi Cuixart en la concessió del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

La frase en qüestió diu: «Malgrat totes les imposicions, si volem hi ha esperança, però cal la voluntat». Amb aquesta cita es volia fer notar que en la novel·la Tàndem tot gira al voltant de la voluntat, o no, dels protagonistes per sobreposar-se a les imposicions que els han anat caient al damunt durant tota la seva vida i en tots els àmbits.

Maria Barbal va explicar que en aquesta novel·la, l’Elena i l’Armand, jubilats fa poc temps, viuen «atrapats per un farcell de rutines que han anat esdevenint un llast i el fet de conèixer-se a la classe de ioga els obre una oportunitat de recuperar un cert gust per viure plenament i lliures, però», va afegir, «per aconseguir-ho, els caldrà aquesta voluntat de no caure en l’acomodament i en el conformisme».

Per això, segons ella, una bona fórmula és la de presentar Tàndem com una història sobre la felicitat, entesa com quelcom que ens empeny a pedalar plegats si volem que esdevingui duradora i profunda.

Amable i discreta, propera i didàctica, Maria Barbal va atrapar amb el seu discurs els setanta assistents a aquesta segona jornada del cicle, va afirmar «La voluntat és la possibilitat d’actuar en les nostres vides» i va comentar que, a vegades, amb el pes dels anys, aquesta voluntat s’afebleix, ens acomodem i quan el temps de vida laboral s’acaba es pot produir una sensació de buit. Aquest és en part el tema d’aquesta novel·la.

Barbal va explicar que a Tàndem el punt de partida va ser una situació plantejada en un context de gent jubilada que coincideixen en un espai en el qual fan ioga, i un fet curiós és que aquesta història la va escriure, gairebé a raig, el 2015 i la va deixar aturada, en una mena de llimb, perquè va sentir la necessitat de centrar-se de ple en l’elaboració de dues altres novel·les: En la pell de l’altre i L’amic escocès i, anys després, ja en plena pandèmia, la va recuperar, revisar i refer. Va presentar-la al Premi Josep Pla, va resultar guanyadora.

Barbal va comentar que aquest fet de deixar en repòs durant força temps algun text amb un nivell d’elaboració ja avançat, cada cop és més comú en el seu estil de treball: «a mida que em faig gran, tinc una manera de treballar més caòtica», i va afegir que ara mateix està treballant en un text que va escriure ja fa uns anys i ara ha recuperat.

En relació al que busca quan escriu, Barbal va explicar que davant d’alguna cosa que no entén o que ningú acaba d’explicar-li bé, ella recorre a l’escriptura en un intent d’entendre què va passar en aquella situació. «Sovint el que busco és que des de la reflexió que es fa el meu personatge els lectors també se la facin».

Segons l’autora de Tremp, moltes vegades un personatge la crida i ella el segueix, i això és el que va passar amb l’Armand, curiosament, però, quan va haver de donar forma al relat va decidir que l’Armand parlaria en primera persona , i en canvi, tot el que feia referència a l’Elena ho explicaria un narrador extern en tercera persona perquè era més complex, més ric en contradiccions.

Preguntada sobre l’estat actual de la llengua catalana, Barbal creu que encara som esclaus d’hàbits imposats en l’època de prohibició del català, un exemple seria la tendència a canviar al castellà quan ens adrecem a algú que creiem que no és d’aquí. Sota un aparent servilisme, ella pensa que estem enviant el missatge de «No seràs mai d’aquí o com nosaltres» i els robem la possibilitat de créixer, de sentir-se realment acollit.

Barbal va explicar també que darrerament fa un diari de l’escriptura de cada novel·la i allà hi anota intuïcions, idees que podrien explorar-se però que en la sessió engegada no dona temps a desenvolupar i conclou que és una eina de treball que li dona molts bons resultats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li