La Vinyeta, un celler ‘dog friendly’ a Mollet de Peralada

0
604

Les parelles joves actuals tenen menys fills i més animals de companyia


La taxa de natalitat de les parelles catalanes ha disminuït considerablement les darreres dècades. Als anys setanta, les dones tenien una mitjana de tres fills mentre que avui en dia amb prou feines superen el fill únic. Per contra, la presència d’animals de companyia ha anat en augment. Aquesta tendència s’ha vist accentuada, sobretot des de l’arribada de la pandèmia. El confinament va fer que moltes llars acollissin gossos, gats i tot tipus de mascotes. De fet, actualment, a les llars espanyoles hi trobem més gossos que nens. Aquesta tendència ha anat acompanyada d’un creixement espectacular en l’activitat d’empreses de serveis especialitzades: centres veterinaris, perruqueries i spas canins i felins, empreses de complements i de menjar per a animals de companyia i fins i tot serveis d’incineració s’han vist fortament afavorits per aquesta situació.

De fet, aquesta tendència està originant canvis en tota mena d’establiments, ja que els propietaris volen gaudir del temps d’oci amb els seus membres de família de quatre potes. A Mollet de Peralada hi trobem La Vinyeta, un cas paradigmàtic. Es tracta d’un celler dedicat a la producció de vins, oli, formatge i molts altres productes d’elaboració pròpia. Des dels seus inicis, el 2006, La Vinyeta ha destacat per ser un celler de portes obertes on s’hi realitzen tot tipus d’activitats. El 2017 va rebre el Premi Nacional d’Enoturisme i avui en dia rep prop d’un 20% dels visitants de la Ruta del Vi de l’Empordà. Els seus propietaris, en Josep Serra i la Marta Pedra, ens expliquen que «tenim un públic molt jove i des de la pandèmia rebem moltes sol·licituds per gaudir de les experiències amb animals de companyia, especialment gossos».

Per aquest motiu, han decidit adaptar la seva proposta i fer-la més amable a aquest perfil de públic. Obren les portes a parelles, famílies, grups d’amics o persones soles amb gossos. Tant és així, que fins i tot el personal de La Vinyeta ha rebut una formació específica en etologia canina i hospitality management per a persones amb gos. D’aquesta manera poden conèixer millor les seves necessitats i com acollir-los de la millor manera. Així mateix, han desenvolupat un protocol per harmonitzar la presència d’animals de companyia en els grups i s’han preparat punts de repòs amb abeuradors on els gossos poden descansar mentre els seus amos visiten el celler o fan el tastet de vins.

Aquesta tardor realitzaran cursos d’educació canina entre vinyes, amb l’inici del primer el proper dissabte 1 d’octubre a la tarda. La Roser Feliu, que a més d’educadora canina i directora de l’empresa Lladruc té un MBA en direcció d’empreses, ens comenta que «la Vinyeta és un espai ideal a l’aire lliure per gaudir de tota mena d’activitats que permetin estrènyer el vincle entre els gossos i les seves famílies». També destaca els molts avantatges que suposa aquesta adaptació per a les empreses: «Els animals de companyia són un membre més de la família i, si se’ls nega l’entrada, les empreses, tard o d’hora, perden un grup important de clients. En un entorn tan competitiu, les organitzacions que no facin aquest canvi cap al model dog friendly, simplement quedaran fora del mercat», ens comenta. Ens trobem davant d’una tendència que es va consolidant i que obre un nou ventall de possibilitats per a les empreses i per als propietaris dels animals de companyia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li