La Vil·la romana de la font del Vilar

0
971

Segons els estudis, va estar en funcionament durant els segles II aC i V dC, i està formada per un conjunt d’edificis bastits entorn d’un pati central i distribuïts en dues zones


Avinyonet de Puigventós destaca per tenir un dels jaciments d’època romana de l’Alt Empordà. Es tracta de la vil·la romana la font del Vilar que està situada a la urbanització del mas Pau. Segons els estudis, va estar en funcionament durant els segles II aC i V dC, i està format per un conjunt d’edificis bastits entorn d’un pati central i distribuïts en dues zones.

VIL·LA ROMANA. En aquest espai únic i de gran valor patrimonial hi trobem la pars urbana, una zona amb funcions residencials que destaca per tenir edifici termal annex, que calculen que és del segle II dC. Aquesta zona de bany es divideix en quatre àmbits: una habitació a cel obert on hi havia el forn, una estança calenta (el que anomenaven caldarium), una de tèbia (tepidarium) i l’auleus del caldarium, que es tracta d’una petita estructura absidiada on es feien els rituals purificadors amb aigua calenta. Totes aquestes estances s’escalfaven amb el sistema de l’hipocaust, un espai buit sota el paviment per on passava l’aire calent originat al forn. L’altra zona és l’àrea de treball (pars rustica), amb naus i magatzems de dolia, uns grans recipients de terracota utilitzats per guardar oli, vi o blat. També es localitzaren dos dipòsits, possiblement relacionats amb la producció de vi.

INVESTIGACIÓ ARQUEOLÒGICA. Al llarg dels anys, diferents equips de professionals han desenvolupat diferents treballs arqueològics en aquest espai. Aquests projectes, que es van fer durant els anys 1983, 1991 a 1993 i 2009 han permès recuperar diversos materials: ceràmica comuna, de cuina i d’importació (estampada paleocristiana, TS brillant, TS sud-gàl·lica, TS africana), morters, i una àmfora sud-hispànica i una africana. També s’hi ha recollit un conjunt de vidres, i també objectes d’ornamentació de bronze i diferents utensilis domèstics i per a l’agricultura, fets de ferro. En l’última troballa es van recuperar també sis monedes.


  • Pots consultar L’Hora del Poble d’Avinyonet de Puigventós, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li