La vida familiar dels DalĂ­ surt a la llum amb una nova mostra

0
1616

Mariona Seguranyes Ă©s la comissĂ ria de l’exposiciĂł, que s’inaugurarĂ  el 28 d’abril al Museu de l’EmpordĂ 


«Els DalĂ­ de Figueres. La famĂ­lia, l’EmpordĂ  i l’art» serĂ  l’exposiciĂł de les Fires i Festes de la Santa Creu d’enguany. La mostra recorre les vides dels familiars del pintor Salvador DalĂ­ per mitjĂ  d’obres d’art, manuscrits, documentaciĂł i fotografies. Els visitants podran descobrir, aixĂ­, la complexitat de la famĂ­lia i les seves relacions. Comissariada per Mariona Seguranyes, s’inaugurarĂ  el 28 d’abril al Museu de l’EmpordĂ .

LES RELACIONS FAMILIARS, AL DESCOBERT. L’exposiciĂł consta de tres Ă mbits: un dedicat al pare, el notari Salvador DalĂ­ CusĂ­, una figura clau per entendre la vida del pintor. Seguranyes reivindica el pare de DalĂ­ com un gran personatge en el Figueres del seu temps: «Va ser un descobriment Salvador DalĂ­ CusĂ­ per mi, quan vaig començar la investigaciĂł: per la seva faceta d’intel·lectual i el seu carĂ cter reivindicatiu, republicĂ  i federalista. Era un lliurepensador, que va influir en la formaciĂł dels seus dos fills». Un segon Ă mbit s’endinsa en la constel·laciĂł femenina que envoltava la figura de Salvador DalĂ­ fill, qui va crĂ©ixer rodejat de dones i amb la tendresa de la mare, Felipa; de la tieta, Catalina; de l’àvia Anna, per qui sentia adoraciĂł, i de la mainadera, LlĂșcia. L’Ășltim Ă mbit estĂ  dedicat a Anna Maria i als seus manuscrits. Posen de manifest el lligam inapel·lable entre els dos germans que, malgrat renyir a les acaballes dels anys vint, mantindran fins als seus darrers dies.

PUBLICACIÓ D’UN LLIBRE. Seguranyes conclou que amb la mostra, que romandrĂ  fins al novembre, «s’entendrĂ  millor la iconografia de la seva obra pictĂČrica, aixĂ­ com les seves reaccions i estirabots i els conflictes amb el seu pare». Els continguts recopilats al llarg de quatre anys d’investigaciĂł es publicaran en forma de llibre, que serĂ  coeditat per l’Ajuntament de Figueres i Viena Edicions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li