La vela com a matèria educativa

0
1474

Durant l’últim trimestre del curs, els alumnes de 5è del CEIP Els Grecs, de Roses, han practicat vela a l’hora d’educació física


 

Iniciar els adolescents en la pràctica de la vela esportiva i, alhora, inculcar-los una sèrie de valors personals que els poden ajudar en la vida futura. Aquest és, a grans trets, l’objectiu del programa Esport Blau Escolar, que l’últim trimestre d’aquest curs escolar ha permès als alumnes de cinquè de primària del CEIP Els Grecs, de Roses, incorporar aquest esport nàutic a l’assignatura d’educació física.

La iniciativa és una prova pilot que la Federació Catalana de Vela, la Secretaria General de l’Esport i el Departament d’Ensenyament han aplicat a set escoles del litoral català. A Roses, l’ha materialitzat el Grup Esportiu Nàutic (GEN), que ha format els alumnes des del 29 de maig (el programa va acabar ahir).

A part d’Els Grecs, també han format part de la prova pilot La Salle de Palamós, l’escola Tomàs Viñas de Mataró, l’Edumar de Castelldefels, la Jacint Verdaguer del Prat de Llobregat, L’Arjau de Vilanova i la Geltrú i la Mediterrani de l’Ampolla (Baix Ebre). En total, hi han navegat uns 450 infants que, en funció del club, han treballat diferents modalitats de navegació bàsica.

DOBLE VESSANT. L’Esport Blau Escolar vol aprofitar la transversalitat interdisciplinària i educativa de la vela per complir una doble finalitat. D’una banda, familiaritzar els alumnes amb la pràctica inicial de la vela de la mateixa manera que les escoles dels Pirineus introdueixen l’esquí dins l’horari escolar. En aquest sentit, la idea és que fugin de la vida sedentària i, alhora, fidelitzar nous públics en un esport que sovint es considera exclusiu per a famílies amb un poder adquisitiu elevat.

D’altra banda, el programa també vol inculcar als menors una sèrie de valors com la superació personal, la disciplina, la responsabilitat, el treball en equip, el respecte per al medi ambient o el descobriment del litoral català.

De cara al curs vinent, la Secretaria General de l’Esport es mostra disposada a estendre la prova pilot en deu sessions que es repartirien en els dos trams en què les condicions meteorològiques solen ser més favorables: entre el setembre i el novembre, i entre l’abril i el juny. Però des del Departament d’Ensenyament apel·len a la prudència. Asseguren que el programa està en una fase molt incipient i descarten fer-lo extensiu a curt termini.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li