La trenca torna als Aiguamolls

0
1466

En el marc del projecte Trenca, el parc natural alt-empordanès ha reintroduït aquesta setmana nou cries nascudes en captivitat. I amb aquests ja són 20 els exemplars alliberats en un territori on l’espècie, que s’ha declarat «en situacio crítica», s’havia extingit l’any 2002


Pertanyent a la família dels lànids, la trenca és un ocell d’uns 20 cm de longitud que habita tot l’est europeu i les estepes asiàtiques. Es tracta d’una espècie estival que passa l’hivern al sud del continent africà, a la depressió del Kalahari. Per això ha de fer una de les migracions més llargues que fan els ocells europeus, i no sol seguir les mateixes rutes que els seus coetanis: primer creua el Mediterrani pel seu extrem oriental, i la seva ruta primaveral és encara més per l’est, formant el que es coneix com una «migració en llaç».

A Catalunya hi arriba entre mitjans de maig i principis de juny, i de seguida construeix el niu. Posa entre cinc i set ous que la femella cova durant 15 dies, i a l’agost adults i polls abandonen les zones de cria per començar la migració.

Però en els últims anys la població de trenca a la península Ibèrica ha disminuït dramàticament, sobretot pel baix retorn dels seus quarters d’hivernada, la intensificació agrícola (que els fa perdre l’hàbitat de nidificació), l’ús excessiu de plaguicides (que elimina els insectes de què s’alimenten) i l’elevada taxa de depredació d’ous i polls per part de la garsa. De fet, essent l’espècie més escassa de la fauna vertebrada ibèrica, recentment s’ha declarat «en situació crítica» i la població empordanesa es va extingir el 2002.

El tècnic de la Fundació Trenca i responsable del projecte de conservació de la trenca a Espanya, José Guerra, explica que d’aleshores ençà quasi cada temporada se’n veu algun exemplar sense anelles, però són observacions molt esporàdiques i de pocs dies. Per això, el 2019, en el marc dels esforços que està fent per recuperar espècies desaparegudes, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà va començar a impulsar el projecte Trenca. I des de llavors s’ha fet cada any.

Des del parc natural, el tècnic Josep Espigulé explica que les reintroduccions es fan des de gàbies d’aclimatació que s’instal·len a la zona de la Torre d’en Mornau perquè és un espai de prats closes i conreus de secà i també ambients de bosc de ribera. Això permet mantenir un grau d’humitat i, conseqüentment, un bon nivell de vida en aquests anys de gran secada primaveral.

L’últim alliberament es va fer dimecres, quan es van introduir nou exemplars nascuts en captivitat que s’alliberaran a través del sistema conegut com a hacking. Aquest mètode consisteix en instal·lar una gàbia d’aclimatació on es volen alliberar les aus i subministrar-los menjar d’una manera similar a com ho farien els pares. La idea és que els grills i els cucs que se’ls donen els ajudin a trobar aliment de manera natural, pero també fixin la zona perquè les aus hi tornin.

Els pollets estaran al fals niu durant 7 dies i després s’obrirà la gàbia perquè comencin a volar lliures interactuant amb els pollets que ja volen per la zona. I amb aquestes ja seran 20 les trenques que s’han alliberat als Aiguamolls.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li