La tradició del llagut reviu a Colera

0
1451

Un grup de persones intensifica el retorn d’aquest esport històric a la localitat, de moment en un context lúdic


Colera ha recuperat una tradició. En aquest cas, una tradició de connotació esportiva i amb forma de barca i uns inseparables rems. Es tracta del rem de llagut, que ha retornat a la població els últims anys a través d’un format lúdic, atès que els objectius competitius encara queden molt enllà. «Colera havia tingut molta competició de rem, i volem que recuperi una mica la seva essència», explica Irene Álvarez, una de les impulsores.

Les activitats per fer reflotar aquesta disciplina s’ha intensificat els últims anys. Un exemple el trobem just abans de la pandèmia de la Covid-19, quan es va crear la Regata Mar d’Amunt, conjuntament amb el Port de la Selva i, si el context sanitari ho hagués permès, qui sap si amb la complicitat de Llançà i Portbou. I és que recuperar una tradició requereix un esforç col·lectiu: «Anem molt de bracet amb alguns dels equips de pobles de la Catalunya del Nord, com Cotlliure o Banyuls de la Marenda, però també de Catalunya, com ara de Premià de Mar, Cambrils o Arenys de Mar. Però sempre ho fem des d’una vessant lúdica: el fet de no tenir una base consolidada de gent ni patrocinadors fa que no ens posem, de moment, en el món de la competició», assenyala Álvarez. En aquests moments, el Llagut Rem Colera compta amb dos equips de veterans i un de juvenil, i a la coordinació hi ha tres persones al capdavant.

RECUPERACIÓ. Com la Irene, molts dels actuals integrants del club havien competit anys enrere en àmbit estatal, per la qual cosa el component nostàlgic s’accentua en veure fins a quin nivell d’ostracisme havia arribat aquest esport a la contrada. «Quan érem petits ho havíem viscut molt intensament i ens havia quedat aquesta passió a dins, i això ens ha fet intentar recuperar la tradició i la germanor entre pobles que tenen aquesta història amb el rem», apunta Álvarez, que també es refereix a un component històric per relatar els orígens de la modalitat: «És una part important dels pobles mariners, perquè això ve de l’època dels pescadors, quan descarregaven el peix amb llaguts i miraven a veure qui arribava primer».

Com subratlla la Irene, la voluntat del col·lectiu és la de recuperar el llagut tradicional, el «català, el de fusta, el que forma part de la part romàntica».

ELS OBJECTIUS. L’activitat del grup alt-empordanès es concentra a l’estiu, especialment durant la celebració de la Regata Mar d’Amunt –va tenir lloc el 14 d’agost–. És per això, doncs, que les fites del grup es marquen a foc lent. «Ens donem per satisfets si ens podem consolidar tal com estem –aquest any han aconseguit mobilitzar una trentena de persones–. Ara, sobretot, volem fer coses per engrescar la gent, perquè necessitem una massa de persones regular, ja que actualment només podem tenir gent a l’estiu». Així, enguany ja s’han preparat samarretes, adhesius o, fins i tot, tasts de vins a bord del llagut, enmig del nostre litoral. «Aquest any hem fet propostes per veure si, realment, podem tirar endavant. No sabem si podrem créixer, primer hem d’aconseguir un nombre d’usuaris fidels», diu Álvarez.

En aquests moments, el grup està desenvolupant tasques de manteniment del llagut, amb una possible nova data al fons: els han convidat a una regata a Banyuls, a l’octubre.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li