Sant Pere, unes pedres mil·lenàries

0
1847

La parròquia de Figueres apareix per primera vegada en un document datat el 13 d’octubre del 1020


Passejar-se pels carrers i les places de qualsevol població permet descobrir detalls de façanes i racons. D’espais nous i antics, d’edificis vells i moderns. A Figueres, un dels conjunts monumentals carregat de detalls per admirar, i molts d’aquests poc coneguts, és l’església de Sant Pere, que, per cert, l’any vinent celebrarà el seu mil·lenari. Almenys el primer document que esmenta la parròquia data de l’any 1020. Una comissió està preparant el programa d’actes, que es presentarà aviat, però segurament el més important serà fer descobrir als mateixos figuerencs i empordanesos la història i la bellesa arquitectònica del temple.

Concretament, el 13 d’octubre de l’any 1020 és la primera referència documental fiable de l’existència de l’església i parròquia de Sant Pere de Figueres. Per tant, vol dir que fa més de mil anys que ja existia una església i una comunitat al seu entorn. Una comissió interdisciplinària està preparant tot un ampli programa d’actes per commemorar aquesta efemèride com cal. De moment ja s’ha avançat que hi haurà actes religiosos, concentrats sobretot el dia del patró Sant Pere, i el 3 de maig, festa de la Santa Creu.

També es preparen diversos actes culturals, com dos cicles de conferències, un sobre l’aportació de la parròquia a la cohesió social de la ciutat al llarg dels segles, i l’altre sobre la llarga història de la construcció i reconstrucció del temple. Hi ha previstes dues exposicions, una de caràcter històric, amb objectes i documents, i l’altra de caràcter popular, amb fotos antigues relacionades amb la parròquia, les seves festes i la seva gent, que es poden enviar a través d’una pàgina de Facebook o bé al despatx parroquial.

Es programaran diferents concerts a l’església, d’orgue, de música clàssica, de corals i popular. S’editarà un llibre commemoratiu del mil·lenari en forma de guia pràctica i gràfica del temple parroquial. A més, hi haurà visites guiades al temple. També es vol oferir als col·legis i els instituts la possibilitat de visitar o de treballar materials didàctics relacionats amb la parròquia. Tot plegat amb l’objectiu de donar a conèixer, encara més, un dels elements del patrimoni arquitectònic i espiritual més antics de la ciutat.

S’ha preparat un logotip del mil·lenari que esdevindrà la imatge gràfica i el referent per a tot l’any d’actes programats. Per fer possible, des de la parròquia es compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Foment de la Sardana de Figueres, Colla Castellera de Figueres, de les guies turístiques de Figueres, l’Ajuntament, l’Arxiu Comarcal i d’altres particulars i entitats que hi donen suport. Els organitzadors recorden que «aprofitem l’ocasió per demanar la col·laboració en el mil·lenari a les persones, famílies, espònsors o associacions que puguin oferir la seva aportació, sigui en forma d’activitats o bé per ajudar a sufragar les despeses derivades dels actes i projectes a realitzar».

UNA MICA D’HISTÒRIA. La parròquia de Sant Pere de Figueres té l’origen en una petita església que es considera construïda de forma paral·lela amb la fundació de la vila. D’aquest temple primitiu, previsiblement d’estil romànic, només es disposen de testimonis documentals que determinen la seva consagració al primer quart del segle XI. No va ser fins al segle XIV, després del fort creixement experimentat per la població arran de la Carta Pobla concedida pel rei Jaume I l’any 1267, que l’església es queda petita i comença una important reforma per ampliar-la. Llavors, el temple es construeix seguint les pautes de l’estil gòtic.

A l’inici de la Guerra Civil, l’any 1936, es va enderrocar parcialment el temple, que va desfigurar la seva estructura. Acabat el conflicte bèl·lic es va iniciar la reconstrucció però només es va poder conservar la nau gòtica, mentre que la capçalera i el campanar, entre altres elements, són de nova execució. Val a dir que una part de les pedres enderrocades de la parròquia van servir per construir un dels murs de contenció dels jardins Enric Morera, al carrer Col·legi, on encara el dia d’avui es poden descobrir vestigis del temple.

L’historiador Joaquim Tremoleda situa, des de les evidències arqueològiques, l’origen de les primeres comunitats cristianes entorn de Sant Pere en el moment dels inicis de la constitució de la vila. La també arqueòloga i historiadora Anna Maria Puig Griessenberger, en el seu treball «L’església de Sancti Petri de Figarias», situa el temps del primitiu temple romànic, entre els segles X i XIII, i de l’església gòtica, entre els segles XIV i XVII, tot en el marc d’una ciutat que estava emmurallada.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li