La setmana internacional dels arxius posa en valor la importĂ ncia dels fons

0
1135

El Departament de Cultura de la Generalitat ha coordinat una campanya per recordar-ne la importĂ ncia


El Departament de Cultura, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural, ha impulsat una campanya virtual, Persones–vides–arxius, durant tota una setmana, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius i la singularitat dels documents que s’hi conserven. La proposta de la Generalitat ha aplegat la participació d’una seixantena d’arxius municipals i comarcals on diverses persones expliquen la seva relació amb diversos fons documentals del territori.

Entre aquests arxius participants, hi trobem el de Castelló d’Empúries i el de l’Escala. El fons documental de Castelló ha enviat una píndola audiovisual curta, on el medievalista i professor Josep Maria Gironella mostra com fa una recerca al Fons Empúries «d’una còpia digitalitzada de l’antiga documentació del Comtat d’Empúries», explica ell mateix durant la peça.

El de l’Escala ens mostra a l’escriptor Salomó Marquès narrant la seva experiència en l’arxiu per documentar-se sobre mestres de l’Escala. Això li va servir per publicar posteriorment el llibre anomenat L’Escala, un planter de mestres (1900-1939).

ARXIU COMARCAL DE L’ALT EMPORDĂ€. Inaugurat el 16 de febrer del 1991 amb l’assistència del president de la Generalitat, l’edifici emmagatzema 1.689 metres lineals de documentaciĂł, segons dades del 2018 que van des del segle XI fins a l’actualitat. La seva principal funciĂł Ă©s conservar, protegir i difondre el patrimoni documental, tant pĂşblic com privat, de l’Alt EmpordĂ . Des de l’1 de juny torna a estar obert al pĂşblic. Per accedir-hi cal fer una reserva amb un mĂ­nim de 24 hores d’antelaciĂł, i Ă©s recomanable que es faci constar quin tipus de documentaciĂł es vol consultar.

#ARXIVEMLACOVID19. Aquesta iniciativa va aparèixer arran de la irrupció del coronavirus. Des de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, i també de diversos arxius municipals, com el de Roses, l’Escala o Castelló d’Empúries, es promou una campanya de recollida de materials.

L’objectiu és poder recollir suficient documentació per narrar l’experiència col·lectiva que s’està vivint. Per això es demana la col·laboració ciutadana, perquè faci arribar: documents analògics i digitals, textos personals, fotografies i vídeos d’autoria pròpia que mantinguin un vincle amb la comarca. Enregistrar el present per utilitzar-lo en el futur.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li