La Setmana de la Natura, a punt

0
981

Llançà ofereix 24 activitats i crea un decàleg de consells per reduïr l’impacte sobre la naturalesa


El proper dimarts 1 de setembre començarà la segona edició de la Setmana de la Natura a Llançà. El nom de la iniciativa té una mica de trampa, ja que hi ha activitats programades fins al 13 de setembre. Activitats que estan directament relacionades amb la descoberta del medi marí i natural de Llançà i els seus espais naturals: Albera i Cap de Creus.

TERRA. Tot i ser una vila costanera, l’entorn privilegiat del municipi permet fer un bon grapat d’activitats sense tenir la mar com a protagonista. Hi ha diverses visites guiades programades, cadascuna dissenyada amb un objectiu concret. El mateix dimarts 1 de setembre hi ha prevista una sortida a les sis de la tarda per mostrar les plantes medicinals i aromàtiques de l’entorn de Llançà. El dimecres 2 és el dia per descobrir i conèixer els horts del municipi, amb una visita que mostrarà els productes km 0, els seus personatges i la seva part més interior. El dijous 3 i el dia 10 de setembre, la ruta que s’ofereix és a través d’una caminada nòrdica per l’espai natural de la Valleta.

Per millorar la salut, s’ha programat una sortida els dissabtes 5 i 12 des de l’aparcament de cap Ras per descobrir el verd del voltant. A més, el dimecres 9 també hi ha una caminada medicinal vora mar per la platja de Canyelles.

Una manera diferent de conèixer els espais naturals i l’entorn del municipi és assegut sobre d’una Ebike. Hi ha sortides previstes pel dimarts 1 i el 8, i el divendres 11 de setembre. L’unic requisit és saber anar en bicicleta.

MAR. La primera de les propostes de la Setmana de la Natura comença precisament en aquest element. El dimarts 1 a les 10h del matí es farà un bateig de paddle surfing amb una petita explicació teoricopràctica de l’esport a l’espai que Windiscovery té a la platja del Port. Posteriorment es farà una excursió a la platja de Grifeu. I per a aquelles persones que es vulguin endinsar a fer un passeig en barca, l’endemà, dia 2 de setembre, hi ha una doble sortida programa amb el veler de 13 metres de l’escola Mar Brava de Llançà, on en grups de 6 persones es farà un recorregut d’anada i tornara que passarà per Colera i arribarà fins a Portbou.

Els dijous 3 i 10 seran els dies perfectes per als més matiners. A les 7.30h començarà una sessió de txikung a la platja per després pujar al kayak i navegar en silenci tot contemplant el mar i la natura que l’envolta. Una mica més tard, concretament a les 11h del matí, començarà l’activtat Els Tresors del Mar a la platja de la Farella. Un taller familiar participatiu on es podran conèixer els animals i les algues del primer pam d’aigua d’arran de mar, gràcies a la utilització d’estris com mirafons, salabrets o aquaris. A partir de les 18h a la mateixa platja, i a la de Canyelles el dia 10, es faran rutes de snorkel per descobrir la fauna i la flora marina de Llançà.

AIRE. A través de l’ornitologia, la Setmana de la Natura oferirà diverses activitats amb les aus com a protagonistes. El dissabte 12 es realitzarà una sortida ornitològica per acostar aquesta pràctica entre els menys iniciats i els més petits de la casa. S’ensenyaran les principals caractrístiques de les aus, a identificar-les i a poder reconèixer les espècies més habituals de l’entorn del municipi.

De fet, hi ha una altra activitat destinada exclusivament a un ocell que viu als boscos de Llançà, la mallarenga. El divendres 4 a partir de les 18 h es demanarà als participants que es converteixin en exploradors i descobreixin perquè ha desapregut.

NORMATIVA I INSCRIPCIONS. Des de l’organització han indicat ben clarament quines pautes s’ha de seguir per a poder realitzar aquestes activitats, entre les quals destaca l’obligatorietat d’efectuar reserva prèvia. Per això s’han habilitat diferents mètodes que en faciliten la inscripció: presencialment es poden fer a qualsevol de les dues oficines de turisme del municipi i en línia a través de www.visitllanca.cat, a través d’una trucada al telèfon 972 380 855 o bé utilitzant el Whats App 615 330 795. No s’acceptarà cap persona que no hagi estat inscrita prèviament.

Per a totes les activitats és necessari portar la mascareta, i seguir fil per randa les mesures i indicacions que el guia expliqui en el briefing previ a l’inici de cadascuna de les propostes de la Setmana de la Natura. Totes i cadascuna es poden consultar a la pàgina web www.visitllanca.cat.

IMPORT SOLIDARI. Bona part de les activitats tenen un preu de 2€ per persona, com per exemple la visita guiada ‘Introducció a la fotografia de natura i de phonoscoping’ del divendres 4 de setembre, que es destinaran íntegrament a l’entitat local llançanenca Platges Netes. A més a més, hi ha altres activitats amb un import més elevat, com la ‘Caminada de Salut’ dels dies 5 i 12 de setembre, que també donaran dos dels tres euros del preu d’inscripció a l’organització Platges Netes.

El col·lectiu es defineix com una «associació llançanenca per a la defensa del litoral». Entre les tasques que realitzen, s’hi troba la neteja de les platges del municipi al llarg de gairebé tots els mesos de l’any. El diumenge 28 de juny van aplegar 33kg de brossa de les platges de Carboneres i Morer. Aquesta va ser la 40a acció mediambental de l’entitat.

De fet, les seves intervencions superen els límits de termes municipals, i no és estrany que també realitzin tasques a d’altres indrets de la comarca. Aquest divendres 28 i dissabte 29 d’agost, per exemple, tenen previst fer una recollida de residus i escombraries a les platges de Garbet i el Borró de Colera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li