La sequera i els focs posen en alerta l’Empordà

0
698

Amb el pantà de Darnius-Boadella al 41% de la seva capacitat, la Generalitat manté l’estat d’alarma a la comarca en una setmana marcada pels incendis


Alerta màxima a l’Alt Empordà. Pocs dies després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) anunciés que manté l’alerta per sequera als 22 municipis que s’abasteixen de l’aqüífer del Fluvià-Muga, els incendis han assotat la comarca i, en alguns moments, han cremat com si estiguéssim en ple estiu. I mentrestant, amb l’absència de pluges, l’embassament de Darnius-Boadella està al 41% de la seva capacitat, quan ara fa justament un any gairebé arribava al 79%.

Davant d’aquesta situació, als pobles afectats el consum d’aigua continua limitat a 250 litres per habitant i dia. També està prohibit omplir fonts ornamentals o netejar carrers, i hi ha limitacions a l’hora de regar i d’omplir pis­cines.

31 HECTÀREES CREMADES A PERALADA. Fins a 31 hectàrees cremades, tant al flanc principal com en diversos focus secundaris; més de 24 hores de feina per als Bombers; l’N-260 tallada, i la circulació ferroviària entre Figueres i Portbou interrompuda durant hores. Aquest és el balanç de l’incendi forestal que entre dimarts i dimecres va devastar una part del terme municipal de Peralada.

Les flames van començar dimarts a quarts de dues de la matinada molt a prop del riu Muga, entre els nuclis urbans de Peralada i Vilabertran. Van cremar vegetació de ribera i ràpidament van avançar, a través dels marges dels camps, empeses per la forta tramuntana que bufava. I mentre Bombers i ADF lluitaven per controlar el foc, els Agents Rurals van obrir una investigació per determinar-ne les causes. Analitzant el punt d’inici de l’incendi, van trobar canyes tallades recentment, en­tre les que el foc va cal­ci­nar men­tre el vent l’anava este­nent. I vin­culen directament l’inici de l’in­cendi amb aquests treballs de ta­la. «S’han detectat indicis d’acti­vitat humana a l’àrea d’inici del foc que apunten en aquesta direcció», expliquen des del cos.

Així, la investigació preliminar apunta que l’origen de l’incendi no va ser fortuït. Allò que encara no se sap, però, precisen fonts dels Agents Rurals, és si el foc es va deure a una negligència (per exemple, una guspira) o bé hi va haver una clara intencionalitat al darrere; és a dir, si va ser provocat.

ENSURT A GARRIGUELLA. I amb el foc de Peralada ja extingit, dijous va ser el torn de Garriguella. En aquest cas, un petit incendi va cremar uns 850 m2 de canyes al costat d’una riera, al camí de Llançà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li