La seguretat del túnel, a prova

0
1900

Més de 400 persones intervenen en un exercici al túnel del Pertús, l’única infraestructura crítica ferroviària de l’Estat


Simulacre d’emergències al túnel del Pertús de la línia de l’AVE Figueres-Perpinyà. L’exercici va tenir lloc dijous passat a les 23.45 h i es va donar per acabat tres hores més tard. La delegació del Govern espanyol a Catalunya, en coordinació amb la Prefectura dels Pirineus orientals i l’empresa Línia Figueres Perpinyà (LFP), va liderar l’exercici a l’espai, l’única gran infraestructura crítica ferroviària que gestionen conjuntament dos estats, l’espanyol i el francès, al 50%.

L’exercici, que va comptar amb efectius dels cossos de seguretat d’ambdues bandes de la frontera a més de figurants, es va basar en la hipòtesi d’un descarrilament d’un tren de passatgers amb gairebé un centenar de ferits, cinc d’ells de gravetat. Com que l’accident es va situar a la part espanyola del túnel, el subdelegat del Govern espanyol va ser l’encarregat d’activar el Pla de Socors Binacional (PSB), la Sala de Crisi a la boca nord i la direcció de l’emergència. Tot seguit, la Generalitat va activar el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), el marc de coordinació dels efectius. La trucada d’emergències al 112 va servir per alertar tots els cossos implicats. A l’actuació, hi van participar més de 120 efectius de Protecció Civil, els Bombers, els Mossos d’Esquadra i el SEM. Protecció Civil de la Generalitat es va encarregar de gestionar la informació relativa a les persones afectades per l’accident i la sala d’atenció als familiars en coordinació amb Renfe. Protecció Civil de la delegació del govern a Catalunya, a més, hi va enviar 7 tècnics especialistes; la Guàrdia Civil, 13 efectius; la Policia Nacional, 38 d’intervenció policial i de policia científica i judicial; la Unitat Militar d’Emergències (UME), 13 membres i 1 equip de telecomunicacions especialitzat, i Renfe, 22 efectius. Des de la Prefectura dels Pirineus Orientals, hi van participar el cap de Gabinet, Jean Sebastien Boucard, i diversos operatius de Protecció Civil dels Pirineus Orientals, els Bombers, els Gendarmes i el SMUR-Urgences de France, amb un total de 80 efectius. La societat operadora de la infraestructura, per la seva banda, hi va destinar 30 efectius i mitjans materials.

Arran de la prova, ara s’elaborarà un document de conclusions amb totes les aportacions. Això servirà per actualitzar el Pla de Socors vigent, revisat el 2014.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li