La segona vida dels llibres

0
2321

Dissabte s’inaugura la llibreria de segona mà Taberna Libraria al local de l’Associació de Veïns de l’Eixample de Figueres


 

Una iniciativa per allargar la vida als llibres en desús: Taberna Libraria, Llibres en moviment. Aquest dissabte, a les set de la tarda, s’inaugura la llibreria de segona mà amb seu al local de l’Associació de Veïns de l’Eixample, al carrer Narcís Soler, 6 de Figueres.

Taberna Libraria neix de la inquietud de set dones figuerenques, que havien format part del Grup de dones de l’Alt Empordà Glòria Compte, vinculades tant amb el món de l’educació social com amb el de les humanitats: Merche Aguilar, Esther Benedet, Susy Fernández, Anna Larrull, Montse Pibernat, Agnès Sáenz i Norma Smircic.

S’han emmirallat amb un projecte arrelat a les comarques gironines: Connexió Papyrus, amb deu anys de recorregut al municipi de Celrà.

REVIFAR EL BARRI DE L’EIXAMPLE. El col·lectiu, que va engegar la proposta el març del 2018, ha transformat, pintat i emplenat de lleixes i llibres el local l’Associació de Veïns de l’Eixample, amb el suport de l’entitat i del consistori. «Disposar d’un espai era bàsic. Sense un local municipal era impossible. No podem pagar lloguer, ni llum, ni aigua, ni autònoms ni res. La gràcia és que treballem voluntàriament, no guanyem res però no tenim maldecaps econòmics», comenta la Montse Pibernat, que afegeix que, al mateix temps, volen revifar la vida del barri.

ÀNGEL REYNAL

SOLIDARITAT. Amb tot, l’objectiu va més enllà d’apropar la cultura i la venda de llibres per un preu simbòlic: «La idea és recollir diners i col·laborar amb projectes socials i culturals. Hem d’anar veient què se’n treu», explica l’Anna Larrull, que, com la Montse, és treballadora social.

El projecte s’adreça a tothom qui vulgui accedir a la lectura de manera assequible, així com a entitats i escoles de la comarca. Les aportacions obtingudes a canvi de llibres –que tenen un cost de dos euros, i un en el cas dels contes infantils– es destinaran a projectes socials, que les impulsores coneixen de primera mà.

ELS REPTES. Taberna Libraria, que significa ‘botiga de llibres’ en llatí, s’ha plantejat com un projecte a llarg termini. Preveuen que, al començament, potser costarà perquè el local es troba fora del centre de Figueres. Un altre dels reptes és renovar i variar, periòdicament, el ventall de llibres, que n’hi ha per a tots els gustos: «Si vens, hi ha d’haver teca. Si no, no hi ha interès. A la gent que li agrada llegir, li agrada remenar i buscar llibres concrets», assegura Pibernat.

LES DONACIONS. Els llibres provenen de donacions de llibres particulars, de Connexió Papyrus de Celrà i dels accedents de les biblioteques de Figueres i Castelló d’Empúries. Per garantir publicacions de qualitat, han signat un conveni amb la Xarxa de Biblioteques.

ALLIBERAMENT DE LLIBRES. Aquesta setmana, per anunciar l’obertura del local, faran el que s’anomena un alliberament de llibres i en repartiran a diferents espais de la ciutat. Estigueu a l’aiguat. Tot i que, de ben segur, no serà l’últim, sinó el primer de molts. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li