La segona edició de la Vila del Llibre consolida l’Escala com a referent literari

0
1572

Tot bufa a favor durant les tres jornades del festival de lletres d’hivern: climatologia, públic, escriptors i vendes


«Més de 3.000 espectadors, segons dades de l’organització, han gaudit d’alguna de les més de 60 activitats en la segona edició de la Vila del Llibre de l’Escala celebrada entre el divendres 28 de febrer i el diumenge 1 de març. Un nou èxit del festival, no només en nombre d’assistents, sinó també en la quantitat de llibres venuts pels trenta-set estands que s’han situat al centre de la vila, entre la platja i la Riba a primeríssima línia de mar.

EL MEDITERRANI. L’edició d’enguany estava centrada en el Mediterrani, i en la seva figura com a lloc de pas i d’intercanvi de cultura i coneixement. Una de les taules més interessants va ser a càrrec del filòleg i professor universitari Xavier Pla, que va explicar la figura de Josep Pla com a viatger.

El mar també ha estat, i és actualment, escenari de travessies i conflictes. Lluís Prats –autor de Kambirí (ed. Estrella Polar), novel·la sobre la crisi humanitària al Mediterrani, de les pasteres i els immigrants que arriben a Lampedusa i guanyadora del premi Ramon Muntaner 2019– va compartir la tarda de divendres amb l’alumnat de l’Institut El Pedró analitzant la situació a través del relat de Kambirí.

PREMIATS. Entre altres, han passat per l’Escala Vila del Llibre el nou Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020, Enric Casasses, i la Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2019, Marta Pessarrodona. A més d’una taula rodona amb tres autors guanyadors del Premi Sant Jordi, el Premi Proa i el Premi Prudenci Bertrana; David Nel·lo, Jordi Nopca i Montse Barderi, respectivament.

AL CARRER. Un dels objectius d’aquest any era situar la literatura a peu de carrer. Per aquest motiu es van programar fins a quatre rutes literàries: de Víctor Català, Josep Pla i La dolça Caterina, i l’espectacle d’improvisació «Poesia viva als aparadors». Aquesta última només es va poder seguir el dissabte, davant de diversos aparadors del municipi.

Més que llibres. L’Escala també va ser testimoni d’un debat realment interessant que va girar al voltant de tres eixos: llibertat d’expressió, món digital i limitació per part dels estats. Moderat per Laura Rosel (periodista i directora d’Ara Llibres) i amb Genís Roca (expert en món digital), Laura Huerga (estudiosa del fenomen de la censura) i Beatriz Talegón (periodista).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li