La salut com a eix generador d’ocupació

0
728

‘El sector de la salut com a eix de desenvolupament econòmic i generaciĂł d’ocupaciĂł a l’Alt Empordà’, nou estudi encarregat per la FSE i l’Ajuntament de Figueres


La Fundació Unió ha acabat la primera fase de l’estudi «El sector de la salut com a eix de desenvolupament econòmic i generació d’ocupació a l’Alt Empordà», impulsat per la Fundació Salut Empordà i l’Ajuntament de Figueres. El treball parteix de la base que el sector de la salut està considerat un accelerador del creixement econòmic i de la transformació tecnològica, té una alta capacitat d’innovació, és aglutinador de talent i coneixement, i repercuteix en més esperança de vida i més benestar per a la població.

Els experts de la Fundació Unió —que està vinculada a la Unió Catalana d’Hospitals— han fet un treball de benchmarking: recollida d’informació; avaluació de dades socioeconòmiques; detecció de punts forts, febles, oportunitats i amenaces, i una vintena d’entrevistes a diferents agents d’interès del territori. Acabada aquesta primera fase, ara ja treballen en la segona, que consisteix en definir una proposta d’àmbits d’actuació prioritària, projectes estratègics i itineraris formatius. A més, també es crearan Grups focals per dissenyar iniciatives concretes d’ocupació d’àmbits transformadors. I l’última fase, en què es presentarà l’informe final, es preveu per al mes d’abril.

El projecte tindrà un cost total de 16.940 euros, 13.552 dels quals es finançaran amb una subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

RADIOGRAFIA DE LA COMARCA. L’estudi ja ha detectat unes peculiaritats demogràfiques i socioeconòmiques a l’Alt Empordà que justifiquen la necessitat del desenvolupament econòmic i de generació d’ocupació. Actualment, Figueres té una taxa d’atur de gairebé el 15 % i l’Alt Empordà, del 12,6 %, mentre la mitjana catalana és de l’11 %. La situació afecta especialment a dones majors de 45 anys i a joves, amb un predomini de l’ocupació en sectors tradicionals i de serveis. A més, l’informe també destaca que a la comarca hi ha una baixa ocupació en el sector salut: del 4%, quan la mitjana catalana supera el 10 %.

A més, el creixement demogràfic de l’Alt Empordà està per sobre de la mitjana catalana, la taxa d’immigració és la més alta de Catalunya, i la d’escolarització als 17 anys la més baixa. En el cas de Figueres, és la quarta ciutat catalana amb més habitants de 70 anys que viuen sols, i un 47,8 % de la seva població es troba en risc de pobresa, mentre a Catalunya aquesta xifra és del 22,5 %.

S’observa que la crisi del 2008 va provocar una bretxa dels indicadors de l’Alt Empordà respecte als del conjunt de Catalunya, i que aquesta diferència s’ha mantingut fins a dia d’avui. Això situa la comarca a la cua de totes les catalanes: ocupa el lloc 39 de l’Índex sintètic comarcal (que calcula l’activitat econòmica i l’ocupació).

CRÉIXER MIRANT EL FUTUR. Les principals potencialitats amb les que treballa aquesta iniciativa són els sectors del turisme, l’educació, els productes alimentaris i els esports, i les seves vinculacions amb l’àmbit de la salut (envelliment saludable, turisme saludable, dieta mediterrània). Aquestes potencialitats s’abordaran des del punt de vista de les transformacions i les tendències socials i de salut.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li