La rehabilitació del nucli històric de Roses s’allargarà fins el 2013 i costarà 8,6 milions

0
643

L’Ajuntament de Roses i la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques han signat aquest divendres el conveni per impulsar el projecte de rehabilitació integral del nucli antic de la població, beneficiari d’una subvenció de 4,31 MEUR dels ajuts de la Llei de Barris. En total, els treballs del projecte de rehabilitació, que s’allargarà fins al 2013, tenen un pressupost total de 8,63 MEUR i permetran la millora global d’un dels barris més degradats de la població, on el 12% dels habitatges es troben en ruïna o mal estat i on hi conviuen un total de 1.123 habitants, ‘una part important dels quals són població depenent i immigrants’, ha comentat l’alcaldessa, Magda Casamitjana.

‘Es tracta d’una zona amb una xarxa viària molt precària, a l’igual que la resta d’infraestructures, amb carrers estrets, mal pavimentats i amb dèficit de zones verdes, la qual cosa ha provocat un progressiu deteriorament a nivell urbanístic i arquitectònic’, ha comentat Casamitjana. El Pla preveu doncs una neteja de cara d’aquest nucli antic, que ocupa una superfície de 0,641 quilòmetres quadrats, amb la dotació de noves zones verdes i l’eliminació de barreres arquitectòniques. ‘A més de la reurbanització dels carrers més deteriorats, la substitució de les xarxes d’aigua i gas, el soterrament de les instal·lacions aèries de baixa tensió i telefonia, la instal·lació de nou enllumenat públic i mobiliari urbà, la creació d’espais per a vianants, o la reordenació i creació d’aparcaments’, ha enumerat l’alcaldessa de Roses.

Paral·lelament, l’Ajuntament també promourà la incorporació de les noves tecnologies i de les energies renovables al barri. L’àrea inclosa en aquest projecte d’intervenció integral del casc antic de Roses està delimitada pels carrers Francesc Macià, Gravina, Riera Ginjolers i Sant Sebastià. A banda de la revitalització dels carrers del nucli antic, aquest ambiciós projecte de rehabilitació també preveu la construcció d’un centre cultural, que se situarà a tocar de l’actual centre de la Societat de la Unió Fraternal, i la construcció d’un dipòsit soterrat que recollirà i emmagatzemarà les aigües pluvials que baixen per la canonada del carrer Francesc Macià, per tal de poder ser reutilitzada per a la neteja de carrers i el rec de zones verdes públiques.

Segons l’alcaldessa, en el moment actual s’estan acabant de redactar els projectes detallats de cadascuna de les actuacions previstes i seguidament es tramitaran les adjudicacions de les obres i els serveis corresponents. Es preveu que el gruix de projectes es desenvolupin durant el bienni 2010-2011. ‘I el que és més important, aquestes obres del pla de barri comporten dos nous plans d’ocupació, amb 10 o 15 persones cadascun, i també permetran la participació de l’empresariat local’, ha assenyalat Casamitjana. ‘No són obres grans i des del pintor, el paleta o el fuster local, qualsevol dels rosincs, podrà optar a participar en la rehabilitació’, ha finalitzat l’alcaldessa.

D’altra banda, el conseller Nadal i l’alcaldessa de Roses també han signat aquest divendres a la tarda el conveni que permetrà que l’INCASOL assumeixi les obres de reurbanització del carrer Sant Sebastià, una de les vies comercials del municipi. El pressupost per a aquesta obra és de 504.658 euros, que aportaran a parts iguals l’Ajuntament i l’INCASOL, en el marc de l’aplicació de l’1% cultural.

El carrer Sant Sebastià és una de les vies principals del municipi i també de les que concentra més activitat comercial. Discorre paral·lela al mar, al llarg de 290 metres, i té una superfície de 1.650 m2. Les obres permetran impulsar el seu caràcter d’arteria urbana renovant les xarxes de serveis, soterrant les xarxes de baixa tensió i de telèfon en els encreuaments dels carrers i unificant els diferents pals d’enllumenat en un sol model. Les feines permetran potenciar el carrer de Sant Sebastià com a eix amb prioritat pels vianants.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li