La presència de senglars a les vinyes

0
1003

L’enòloga alt-empordanesa Anna Espelt ha denunciat la pèrdua de tota una varietat pels senglars


Fa temps que l’augment de la població de senglars a la comarca de l’Alt Empordà és una problemàtica palpable. Aquests animals salvatges s’han acostumat a la presència d’humans i ja no s’espanten de les persones, és per això que aquestes bèsties han començat a baixar als nuclis de població per buscar menjar. Tal com avançava el Consell Regulador de l’Alt Empordà, la verema de 2021 estarà marcada pels senglars. Des de la DO expliquen que enguany hi ha hagut alguns viticultors que han hagut d’avançar la verema a causa dels senglars. El president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, Toni Roig, durant la presentació de la collita d’aquest any, detallava que hi ha productors que veien perillar «tota la collita» després de les incursions d’aquests animals a les vinyes.

UN CAS REAL A LA COMARCA. La propietària i enòloga del Celler Espelt, Anna Espelt, va fer un fil de Twitter a finals d’agost parlant de la presència de senglars a les vinyes de la seva propietat. Espelt explica a la plataforma digital que «els senglars tenen el nas i el gust finíssim. Saben quins són els raïms més dolços, més gustosos, en cada moment. També són llestos com la fam. Saben esquitllar-se sota tanques que repassem cada dia. Del lledoner roig més primerenc no n’hem collit gens, res, 0, niente». Amb aquesta piulada, l’enòloga denunciava la situació que s’ha trobat a les vinyes i la pèrdua d’una de les varietats que treballa el celler. Espelt, en aquest sentit, afegia que «sabem on vivim i cultivem, i sabem i assumim que la fauna salvatge interactua amb els cultius. El tema del senglar és complex, no tant per la seva ecologia o falta de coneixement», tancava la seva explicació mencionant a diferents responsables del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, argumentant que hi ha «molts col·lectius i administracions involucrades» en la situació. Des del Celler Espelt no han volgut ampliar les seves declaracions, ja que segons apunten les fonts «és una problemàtica que s’estén arreu del territori i també en altres conreus». De fet, des de la comarca de la Terra Alta, la viticultora Pili Sanmartín Ferrer s’ha afegit al fil d’Espelt detallant que al seu celler els passa el mateix. Explicava que «l’altre dia a 9 graus ja hi havia menjar de jabalí i altres bèsties. Finca tancada amb pastor elèctric. Algun any hem collit la meitat dels quilos que hi havia. És un problema massa gros.»

Ara, tant les administracions públiques com els col·lectius relacionats han de trobar una solució a la situació que es viuen a les vinyes i conreus del territori.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li