La pobresa invisible

0
1692

Existeix una pobresa que és difícil veure, una pobresa que ens envolta però que no percebem la majoria de ciutadans de Figueres, és la pobresa invisible. Una situació de vulnerabilitat que afecta amb especial cruesa les nostres persones grans. Avui dia, les persones grans són un dels grups més oblidats a la nostra ciutat. Moltes, després d’una llarga vida de treball, esforç i dedicació per formar una família, es troben en l’actualitat amb dificultats per arribar a final de mes, cobrir necessitats bàsiques i poder fer front a imprevistos.

Des de les administracions públiques hem de prioritzar ajudar les persones grans del nostre entorn. El problema és que el govern d’ERC i PSC no té una estratègia de detecció i protecció de persones grans en situació de vulnerabilitat i que, per factors diversos, resulten invisibles per als serveis socials. L’exclusió social va més enllà del caràcter economicista de la pobresa i la privació. L’exclusió social és multidimensional i implica dificultats d’accés a l’esfera econòmica, social, cultural, educativa… Cada vegada són més les persones grans que tenen dificultats per accedir als béns i serveis bàsics, moltes d’elles són majors de 80 anys, amb reduïdes pensions, viuen soles, sense familiars pròxims que els ajudin en el seu dia a dia i viuen en llars que amb prou feines poden mantenir els seus serveis bàsics. Persones que, a més, pateixen solitud, abandó i aïllament la qual cosa afecta directament els aspectes psicològics i emocionals de les seves vides.

Les nostres persones grans estan amenaçades per la solitud, la vulnerabilitat, les magres jubilacions i tenallats per les dificultats que limiten la integració social d’aquesta població a causa de problemes de serveis inadequats, dificultat d’accés a transport públic, de seguretat personal però sobretot per la invisibilitat social del problema que pateixen i els aïlla.

El govern local té l’obligació de posar en marxa polítiques ambicioses que permetin donar visibilitat i abordar amb fermesa la pobresa, exclusió i les situacions de vulnerabilitat que afecten les nostres persones grans. Un acord social en col·laboració amb entitats i associacions que abordi aquesta pobresa desconeguda, anònima i subtil que afecta les nostres persones grans.

La lluita contra la pobresa, l’exclusió social i la millora de les condicions de vida de les persones grans és un objectiu que ha d’estar en l’agenda de prioritats de qualsevol govern seriós. És imprescindible que les polítiques d’inclusió social beneficiïn amb preferència aquestes persones vulnerables però per aconseguir això el primer que necessitem són dades fiables sobre quantes persones grans requereixen recursos o suports socials. El segon serà abordar el problema en la seva complexitat, tenir interlocució amb els diferents actors socials i associacions implicades per elaborar una estratègia global i transversal. L’objectiu final no pot ser un altre que aplicar un programa de prevenció i de suport per a les persones grans vulnerables. N’hi haurà moltes que no requeriran res de l’Administració local, però és imprescindible que tots coneguin els recursos i els programes de serveis socials per a quan els puguin necessitar. Des de Cs treballarem perquè totes les persones grans millorin les seves condicions de vida.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li