La ‘Paca’ torna al port de l’Escala 40 anys després

0
1204

Un dels objectius és que formi part del programa pedagògic del Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE), en què s’oferiran sortides a les escoles de la vila per explicar com es practicava i es practica la pesca del peix blau


L’Escala ha recuperar l’última teranyina de pesca que es va construir a les drassanes del municipi, ara fa 40 anys. Es tracta de la Paca, un bot de 7,10 m d’eslora i 2,60 m de mànega fet amb fustes pel mestre d’aixa Salvador Feliu, de les Drassanes Sala, una de les empreses del sector més antigues de l’Europa mediterrània. Ara serà el seu fill qui la restaurarà, després que l’últim propietari, Joan Tudela, l’hagi donat al poble. L’Ajuntament, que la vol tornar a posar al mar, finançarà els prop de 25.000 euros que costarà la restauració amb fons propis i amb subvencions de la Generalitat i de la Diputació de Girona.

Va ser Salvador Feliu, que va construir la teranyina el 1982, qui es va assabentar fa un parell d’anys que la Paca era a punt de ser desballestada al port d’Arenys de Mar, on havia viscut els seus darrers anys d’activitat. El seu últim propietari havia comprat una barca nova i, segons la normativa vigent, havia de destruir la vella. Feliu es va posar en contacte amb el Museu de l’Anxova i de la Sal per veure si es hi havia alguna opció per salvar-la.

Es dona la circumstància que la mateixa legislació permet evitar el desballestament si l’embarcació deixa de formar part de la llista pesquera i reorienta la seva funció vers finalitats socials o culturals. Així es va iniciar un llarg procés que ha acabat en èxit. El propietari de la barca va accedir a cedir-la gratuïtament a l’Ajuntament de l’Escala perquè pogués ser conservada i salvaguardada per a finalitats educatives i culturals. I aquest mes de març la Paca ha tornat a l’Escala per ampliar el ventall de l’oferta cultural que permet oferir el ric patrimoni de la vila.

Un retorn que ha suposat «una gran alegria» per al seu primer propietari, en Lluís Sureda, conegut com a Curru. Després d’admetre que tornar-la a veure li ha fet «saltar la llagrimeta», explica que «per dins està perfecta» i que la restauració se centrarà en elements concrets que s’han deteriorat. «Abans tot era molt diferent i diria que més bonic. Ara és molt estressant fer barques», assegura en Curru.

SEGONA VIDA. Ara és quan comença una segona vida per a la teranyina, i el calendari amb què es treballa consta de diferents fases. Primer, Drassanes Sala la revisarà i la restaurarà. S’hi treballarà en el IV Taller de restauració d’embarcions tradicionals de pesca, que es farà el proper mes de setembre. Posteriorment, un cop la barca estigui operativa i en condicions per poder portar gent, es posaran en marxa les diferents accions i activitats plantejades de caràcter social i cultural.

Un dels objectius és que formi part del programa pedagògic del Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE), en què s’oferiran sortides a les escoles de la vila per explicar com es practicava i es practica la pesca del peix blau. També, com a barca del poble que serà, es planteja la possibilitat que sigui un element actiu en esdeveniments locals com la Festa de la Sal, la Cavalcada de Reis, la Festa de l’Anxova, la Vila del Llibre, la Festa del Carme i la Festa de Sant Pere, entre d’altres.

Paral·lament s’està fent una recerca sobre la història de la barca, recollint els testimonis de les persones que van treballar en la seva construcció i també les que s’hi van embarcar, les que van formar part de les seves tripulacions des del 1982 fins ara.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li