La memòria robada pel nazisme s’exposa al MUME de la Jonquera

0
883

Fotografies, rellotges, joies, claus, documents personals… formen part de la cinquantena d’objectes de la mostra


La consellera de Justícia, Ester Capella, va inaugurar la mostra «Stolen Memory» (‘memòria robada’, en català) el passat dissabte a les 12 h al Museu Memorial de l’Exili (MUME), en un acte de presentació, acompanyada del director del MUME, Alfons Quera, i un dels comissaris de l’exposició, Antonio Muñoz.

La mostra està formada per una cinquantena d’objectes confiscats pels nazis a una vintena d’interns catalans i espanyols als camps de concentració. «L’exposició té 23 testimonis de deportats, ja s’han retornat objectes de setze d’ells a les famílies però n’hi ha set que encara no», ha explicat Quera. Per això es divideix en dues parts: «Trobats», amb els objectes retornats, i «Cercant», que recull els casos de deportats amb objectes pendents de tornar a les famílies que encara no s’han localitzat.

De fet, entre aquests objectes per retornar n’hi ha alguns de Vicente Borjabad Alguacil, qui fou veí de la Jonquera. Hi va viure amb la seva dona, Adela (Adelita) Delforn, hi va treballar i hi va morir, el 1957. No va tenir fills i s’està buscant informació de familiars de segon grau. Una tasca difícil, tal com apunta l’historiador i investigador Antonio Muñoz, «en alguns casos perquè les dades que tenim són molt incompletes, en altres perquè directament ja no existeixen familiars, o també hi ha casos que van marxar a viure a altres països i ja no tenen vincles amb el país».

La mostra es pot veure fins al 14 de febrer del 2021, i és fruit de la col·laboració entre el MUME, el Memorial Democràtic, la Universitat Rovira i Virgili i els Arxius Arolsen. Forma part de la campanya internacional #StolenMemory.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li