La memĂČria robada pel nazisme s’exposa al MUME de la Jonquera

0
795

Fotografies, rellotges, joies, claus, documents personals… formen part de la cinquantena d’objectes de la mostra


La consellera de JustĂ­cia, Ester Capella, va inaugurar la mostra «Stolen Memory» (‘memĂČria robada’, en catalĂ ) el passat dissabte a les 12 h al Museu Memorial de l’Exili (MUME), en un acte de presentaciĂł, acompanyada del director del MUME, Alfons Quera, i un dels comissaris de l’exposiciĂł, Antonio Muñoz.

La mostra estĂ  formada per una cinquantena d’objectes confiscats pels nazis a una vintena d’interns catalans i espanyols als camps de concentraciĂł. «L’exposiciĂł tĂ© 23 testimonis de deportats, ja s’han retornat objectes de setze d’ells a les famĂ­lies perĂČ n’hi ha set que encara no», ha explicat Quera. Per aixĂČ es divideix en dues parts: «Trobats», amb els objectes retornats, i «Cercant», que recull els casos de deportats amb objectes pendents de tornar a les famĂ­lies que encara no s’han localitzat.

De fet, entre aquests objectes per retornar n’hi ha alguns de Vicente Borjabad Alguacil, qui fou veĂ­ de la Jonquera. Hi va viure amb la seva dona, Adela (Adelita) Delforn, hi va treballar i hi va morir, el 1957. No va tenir fills i s’estĂ  buscant informaciĂł de familiars de segon grau. Una tasca difĂ­cil, tal com apunta l’historiador i investigador Antonio Muñoz, «en alguns casos perquĂš les dades que tenim sĂłn molt incompletes, en altres perquĂš directament ja no existeixen familiars, o tambĂ© hi ha casos que van marxar a viure a altres paĂŻsos i ja no tenen vincles amb el paĂ­s».

La mostra es pot veure fins al 14 de febrer del 2021, i és fruit de la col·laboració entre el MUME, el Memorial Democràtic, la Universitat Rovira i Virgili i els Arxius Arolsen. Forma part de la campanya internacional #StolenMemory.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li