La lluita per la igualtat real continua

0
660

El Dia Internacional de les Dones arriba a la comarca amb una agenda farcida d’actes reivindicatius


 

Avui és el dia més commemoratiu del moviment feminista. El 8-M s’ha convertit en una jornada de reivindica­ció que posa sobre la taula les diferències existents entre homes i dones. Que denuncia tot tipus de violències, d’estereotips i rols de gènere, i que s’alça en contra de les discriminacions de qualsevol mena.

Un any més, aquesta celebració reivindicativa creix, tant en nombre d’actes i d’activitats com en dies de celebració. Diversos municipis, entitats i iniciatives particulars les celebren arreu de l’Alt Empordà, per recordar que la igualtat real encara queda lluny.

ACTES PREVIS. A Roses els actes van començar el 4 de març al Teatre Municipal amb la presentació del llibre Dona i poder, com i per què feminitzar la política, a càrrec de l’autora, la diputada al Parlament de Catalunya Jenn Díaz. El programa va seguir l’endemà a les 10.30 a Ca l’Anita, on l’Associació Marones va organitzar una xerrada amb Marta Busquets, centrada en els drets de la dona en l’embaràs, el part i el postpart.
Un altre municipi on s’han celebrar nombroses activitats prèvies ha estat a l’Escala. Amb propostes que han inclòs xerrades, exposicions i un espectacle adreçat als infants.

Peralada va optar per avançar a diumenge la lectura del manifest i la pintada del banc de les dones. Una activitat que va comptar amb l’acompanyament musical de la peraladenca Marina Pratcorona.

A Peralada, diumenge es va pintar un banc amb motiu de la celebració

AVUI. A Roses les activitats se centraran a la plaça de les Babeques, on a les 17 h començarà l’acte inicial amb el concert del grup femení Onniria. A continuació, hi haurà la lectura de «Fragments feministes» a càrrec de joves del CAR. Tancarà la celebració una actuació de dansa urbana amb coreografia d’Ainhoa Santana.

El primer acte de Figueres és al pas soterrat de la via de tren a la ronda sud de Figueres, on Marta Bellvehí realitzarà un mural on hi apareix una noia abraçant-se acompanyada del lema «La meva vida és només meva». Aquest disseny ha estat elaborat per vuit joves que l’artista ha guiat en un procés creatiu, en quatre sessions a l’Oficina Jove, i que també participaran en l’elaboració. A les 13 h hi ha prevista la lectura del manifest a la Plaça de l’Ajuntament de Figueres. Els actes seguiran a la tarda amb el lliurament, a partir de les 18 h, del Premi Maria Rosa Ymbert, al consistori, i una cadena reivindicativa feminista a les 19.30h al carrer Nou.

A Castelló d’Empúries la lectura del manifest es farà a les 12 del migdia, a càrrec de les regidores de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, al pati del Palau dels Comtes. A les set de la tarda, l’especialista en gestió de conflictes i intel·ligència emocional Sònia Méndez portarà a terme una xerrada en línia que porta per títol «La càrrega mental femenina». Per últim, el mateix dia s’inauguraran dues exposicions al convent de Santa Clara: «Mercè Pàniker, una vida d’emprenedoria i feminisme» i «Una història de dones. De l’època medieval a la transició democràtica del s. XX» elaborada per l’Arxiu Municipal.

L’acte institucional de l’Escala se celebrarà a l’Alfolí de la Sal a partir de les set de la tarda, amb la lectura del manifest del Dia de les Dones i la presentació del llibre Dones valentes, de Txell Feixas, a càrrec de Gemma Garcia, amb la participació de l’autora.

PROPERS DIES. A Roses els actes es clouran el dia 12 a partir de les 18 h al Teatre Municipal. Començaran amb la lectura del manifest, a càrrec de dones integrants de diferents entitats i associacions de Roses, i amb la projecció del documental La vida en blanc i negre es va fer de colors, una peça protagonitzada per dones rosinques que ofereix una reflexió sobre l’impacte que el sector turístic va tenir en el món femení. El darrer acte serà la xerrada a càrrec de la psicòloga especialitzada en processos de violència masclista i perspectiva de gènere Alba Alfageme, i la intervenció de Mireia Mata, secretària d’Igualtats de la Generalitat.

També aquest dissabte s’inaugurarà al Museu del Joguet la mostra «El joc de la innocència? Un recorregut pels jocs i els joguets des de la perspectiva de gènere». Una exposició que narra la transmissió de gènere al llarg de la història, i com és a l’actualitat, a través d’un recorregut observant els joguets amb ulleres de gènere. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li