‘La literatura és un refugi davant dels desgavells del món’

0
724

Quim Español presenta al Cicle Punt de Lectura d’Agullana ‘Francesca’, la seva darrera obra


La sisena sessió del cicle Punt de Lectura ha tingut com a protagonista l’arquitecte, poeta i assagista Quim Español, el qual ha debutat amb força amb una novel·la d’aquelles que es recorden, que arrossega el lector amb un llenguatge transparent i d’una bellesa poc comuna i amb un ritme narratiu frenètic que et trasbalsa i t’atrapa. Es tracta de Francesca. Centrada en la figura d’una jove adolescent molt dotada per la música, Quim Español planteja una situació en la qual l’adversitat s’acarnissa sobre la fràgil protagonista i també sobre el món culte i bell on havia crescut.

Davant de les 65 persones assistents, en la seva xerrada, Español va oferir un discurs brillant i amè, enriquit amb multitud de cites d’autoritat sempre justificades i il·luminadores. En la primera part de la seva intervenció es va centrar a reflexionar sobre la funció de la literatura i més particularment de la novel·la. Després va parlar sobre la forma en l’art i, finalment, es va estendre en consideracions sobre el llenguatge literari. «La literatura és un refugi davant dels desgavells del món», va comentar Español i va manifestar compartir amb PaulAuster la idea que «la literatura ens il·lumina i ens ajuda a ordenar la realitat».

Español es va mostrar convençut que «la novel·la és una eina complexa que ens permet dir al lector que les coses no són tan simples com a vegades semblen». I encara va afegir: «L’art tendeix a construir relacions que en la naturalesa no es donen i això resulta enriquidor per al lector atent». Sobre els personatges, Español va manifestar : «Els personatges cal que es transformin durant el relat i cal que el lector s’hi identifiqui. Si això s’aconsegueix, el lector també es transforma i això és la catarsi». Español va dir que, com Roland Barthes, ell aspira a «fer del lector un productor de text i això exigeix ambigüitat», i encara va afegir: «Cal que el lector sigui lent i subtil, que tingui temps per endavant, cal que llegeixi la novel·la amb ingenuïtat».

En diferents moments de la seva xerrada, Español va incidir en la idea que «la novel·la és una història fictícia que conté veritats» i per reforçar aquesta idea va recórrer a una cita de Gòrgias, un autor del segle IV aC que va escriure: «La literatura és un engany en el qual el que enganya és més honest que el que no ho fa i el que es deixa enganyar és més llest que el que no es deixa enganyar». Español està convençut que «cal escriure d’una manera que intensifiqui els sentits» i aquest difícil objectiu ell intenta assolir-lo amb un estil de text en el qual es pretén aconseguir «l’alternança de fragments que són alenades poètiques amb altres que són prosa transparent».

Com a arquitecte, Quim Español diu que està obsessionat amb el tema de l’estructura de la forma. «La forma és una intensificadora dels significats i per això ha de passar desapercebuda. La maquinària, que hi és, no s’ha de veure i el que ha de dominar és l’instint de narrar», va dir. Va afegir també que «quan un aconsegueix això tot flueix d’una altra manera i és fàcil arrossegar el lector».

Sobre la presència a la novel·la de moltes paraules genuïnes de les quals s’està perdent l’ús, Español va afirmar que «les paraules dels avis estan prenyades i per això procuro utilitzar-les, perquè la intensitat de sentit que tenen és enorme».

Amb referència a la diferència entre escriure poesia i escriure prosa narrativa, Español va comentar que la poesia és «pensament cantat» i que en la seva prosa ell ha procurat cuidar molt la sonoritat de les paraules perquè aquest és un aspecte que acaba resultant significatiu.

El proper divendres 28 d’agost en l’última presentació programada per aquesta desena edició, hi intervindrà Mònica Soler Ranzani, autora de la novel·la L’amant catalana de Mussolini, un relat en el qual una de les protagonistes viu a l’asil Gomis d’Agullana. La darrera sessió es farà a la plaça major de l’Estrada i obrirà els actes de festa major d’aquest veïnat d’Agullana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li