La Jonquera és el municipi amb més densitat comercial de tot Catalunya

1
3219

Actualment a l’Alt Empordà hi ha un total de 2.600 establiments, que tenen una superfície mitjana de 179 m2


 

Amb 82,67 establiments per cada 1.000 habitants, la Jonquera s’ha postulat clarament com la vila amb la densitat comercial més elevada de tot Catalunya. Entre el nucli històric, els centres comercials de la perifèria i el barri dels Límits, té un total de 261 comerços; una xifra que supera de llarg les mitjanes catalana i gironina, que són de 13,6 i 15,4 establiments per cada 1.000 habitants, respectivament. Aquesta és una de les dades més destacades del Cens d’Establiments Comercials 2018, presentat dijous passat en el marc de la Setmana del Comerç impulsada per la Generalitat.

Fonts del Govern català atribueixen la idiosincràsia de la Jonquera a la seva situació fronterera. I malgrat que el rànquing alt-empordanès de municipis amb més comerços està liderat per Figueres i la Jonquera, en termes relatius al capdavant també hi ha el Port de la Selva (32,6 est./1.000 hab.) i Santa Llogaia d’Àlguema (31,16 est./1.000 hab.).

El Cens d’Establiments Comercials és una eina estadística elaborada per la Direcció General de Comerç de la Generalitat i el Consell General de Cambres de Catalunya que permet disposar d’informació actualitzada sobre l’activitat d’arreu del territori; una radiografia molt acotada que s’elabora a partir de xifres com el nombre d’establiments, la superfície de venda o l’oferta. El seu objectiu és generar un coneixement que pugui ser útil tant a les administracions com a les entitats, empreses i professionals del comerç a l’hora de prendre decisions.

A l’Alt Empordà, el 2017 hi havia 2.600 comerços. Aquest recompte trenca la tendència catalana (que registra un augment de l’1,78% respecte del 2016) i representa un descens (del 0,99%) respecte de l’any anterior, quan n’hi havia 2.626. Això ha provocat que ja no sigui la comarca gironina amb més establiments, però per molt poc (ara lidera el rànquing el Gironès, amb 2.611 comerços).

Pel que fa a les superfícies dels locals, els de la comarca fan una mitjana de 179 m2. Això vol dir que gairebé tripliquen la mitjana catalana, que és de 65 m2. En total, a l’Alt Empordà hi ha 466.295 m2 de superfície comercial. Els municipis amb els locals més grans són Vila-sacra (amb una superfície mitjana de 685 m2), Sant Miquel de Fluvià (604 m2) i Santa Llogaia d’Àlguema (554 m2).


També destaca que hi ha tres pobles de la comarca sense cap oferta comercial (Cantallops, Mollet de Peralada i Siurana), i nou més on només hi ha un establiment. En aquest sentit, la directora general de Comerç de la Generalitat, Muntsa Vilalta, admet que «és una tendència que s’està donant entre municipis petits», i destaca que la informació que en dona el cens «és molt valuosa perquè ens permet detectar aquestes situacions per emprendre polítiques públiques».

D’altra banda, també cal destacar els casos de Vilafant, que tot i ser el cinquè municipi més gran de la comarca, només té 22 establiments, i Santa Llogaia d’Àlguema, que sent un dels pobles més petits, en té 11.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
RAFAEL J.
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
RAFAEL J.
Convidat
RAFAEL J.

La Jonquera és el municipi amb més densitat comercial de tot Catalunya… I per il·lustrar-ho, què millor que una fotografia (sense peu) de Figueres