La Jonquera comença a aplicar aquest dijous l’ordenança contra la prostitució

0
1042

La Policia Local de la Jonquera està anant a veure les prostitutes per advertir-les que, a partir d’aquest dijous, si continuen exercint el seu ofici a la via pública, s’enfronten a multes de fins a 3.000 euros. Aquest municipi fronterer té molt trànsit de camions que van cap a Europa i, els seus conductors, aprofiten per reclamar els serveis de les prostitutes. L’ajuntament, cansat que les noies es posin a prop de zones esportives i als carrers, ha impulsat aquesta ordenança que multarà tant la prostituta com el client. La mateixa ordenança també preveu sancions de fins a 750 euros per als venedors ambulants –un altre dels problemes de la Jonquera- i, com a novetat, també pels compradors. 

A finals de maig, l’alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, fart de què la prostitució augmentés sense fre al seu municipi, va anunciar que es modificava l’Ordenança de Convivència per prohibir el sexe retribuït tant als aparcaments de camions com a la via pública. Les sancions mínimes seran de 750 euros però augmentaran fins als 3.000 si les noies i els clients practiquen sexe en espais considerats ‘sensibles’ com són les proximitats de zones esportives o escolars. Aquesta ordenança entra en vigor aquest dijous 16 de juliol.

‘Ja fa molts anys que hi ha prostitució als aparcaments de camions però des de fa poc han baixat fins als carrers del poble i es posen fins i tot a les portes de la zona esportiva’, explica el caporal de la Jonquera, Jordi Garrote, mentre fa patrullatge pel poble per informar les noies que, si continuen exercint, el dijous seran multades. La proximitat amb França –on la prostitució està prohibida- i l’elevat trànsit de camions fa de la Jonquera un ‘bon lloc’ perquè les prostitutes hi vulguin treballar.

A la Jonquera quasi tothom es coneix (hi ha poc més de 3.000 persones censades) i la policia ‘té vistes’ la majoria de prostitutes. Per això, no dubten a acostar-se per informar-les que no poden seguir al carrer. ‘Però jo què faig, tinc un lloguer per pagar?’, diu una dona morena d’uns 40 anys que s’espera davant una zona de camions que algú reclami els seus serveis. ‘Això ja no és cosa nostra, vostè es pot dedicar a un altre ofici’, li recomana Garrote.

El caporal explica que, quan expliquen la nova situació a les noies, moltes diuen que ‘no treballen per pagar l’ajuntament’ i d’altres que, fins que no vegin que l’ordenança ‘és veritat’, no pensen marxar. No obstant això, la policia ha notat que algunes de les noies –cap a una quinzena i que treballaven durant el dia- han marxat de la Jonquera davant l’amenaça de la nova normativa. ‘No sabem on han anat però a la Jonquera no hi són’, ha declarat. No obstant això, davant la por que aquestes noies se’n vagin a municipis propers, l’Ajuntament de Figueres ja ha demanat l’ordenança a la Jonquera per estudiar-la i poder emprendre accions similars de manera ‘preventiva’.

Algunes prostitutes però, tot i conèixer la situació, no volen marxar. ‘A mi fins que no em portis la llei i jo la vegi no marxo’, diu una jove d’origen romanès que té 21 anys i des dels 18 treballa a la Jonquera. Dos noies més, situades a peu de la N-II, diuen als agents que ja saben què passarà a partir del dijous però no obren boca quan la policia pregunta: ‘I què fareu a partir del dijous, continuareu venint?’. Silenci.

Si la infracció relacionada amb la prostitució és greu o hi ha reincidència, la sanció que preveu la nova ordenança serà de 1.500 euros però si el sexe es practica a prop de zones esportives o escolars, aleshores la multa s’incrementa fins als 3.000. L’ajuntament ha volgut penalitzar especialment la pràctica de sexe en aquests indrets perquè el consistori havia rebut denúncies de pares i d’alumnes que, d’ençà que es va fer una nova rotonda a la N-II, les prostitutes que hi paraven s’emporten els clients pels voltants del camp esportiu.

Fins al moment, no hi havia cap manera legal de sancionar la prostitució. ‘Ens trobàvem que només podíem parlar amb elles i suggerir-les que es posessin en un altre lloc no tan visible’, reconeix Garrote. Ara, amb aquesta eina legal, els policies podran aixecar acta i denunciar tant a la prostituta com al client, sempre que puguin demostrar que s’ha efectuat un servei. La notificació la rebran posteriorment cadascú a casa seva i, llavors, és quan hauran de fer efectiu el pagament. ‘No podem cobrar al moment perquè és una ordenança municipal i no tenim competències’, explica Garrote.

La mateixa ordenança també ha endurit les sancions per la venta ambulant. Per aquesta pràctica, fins ara les sancions eren de 90 euros i exclusivament per als venedors. La policia calcula que hi ha entre 50 i 60 persones de nacionalitat magrebina que es dediquen a aquesta activitat il·legal, sobretot a la banda catalana del Portús. Un dels objectius de la nova ordenança és penalitzar tant a venedors com a compradors i, per això, l’ajuntament ha fet posar a totes les botigues d’aquest barri cartells en groc on s’informa –només en francès- de què qui compri al carrer haurà de pagar 100 euros de multa.

A més, amb la nova normativa, si la policia aconsegueix demostrar que el material que venen al carrer procedeix d’alguna de les botigues de la zona, aixecaran acta de denúncia contra el comerç. Cada vegada que la policia intercepta una persona venent al carrer li requisa el material i el guarda a un magatzem. Segons explica Garrrote, quan el magatzem està ple ho destrueixen tot. Normalment són cinturons i ulleres de sol falsificades i, darrerament, una imitació del nou telèfon iPhone.

‘No és normal que ens vulguin multar, la gent no té feina, Espanya està en crisis, què fas?’, lamenta en Nordin, un dels venedors ambulants de la zona del Portús. Ell reconeix que, tot i que la policia li acaba d’explicar la nova llei, seguirà venent igual perquè té una casa per pagar. ‘Aquí tots tenim fills, dones i lloguers, no podem fer una altra cosa’, diu. A més, en Nordin reclama que tothom sigui tractat igual: ‘A les botigues també venen articles falsos i no els multen!’, declara.

Aquests venedors se situen a la vorera catalana del Portús i ofereixen als clients els seus articles de marques falsificades. Durant l’estiu, l’activitat comercial augmenta i molts turistes francesos que estan de vacances van a la Jonquera a comprar tabac, begudes o perfums, entre d’altres. La Policia Local ha contractat quatre auxiliars per l’estiu i sempre hi ha presència policial a la zona. Els venedors corren a amagar el material quan els veuen però, de seguida que els agents continuen vorera avall, treuen de sota la samarreta el què tenien amagat i continuen amb la feina.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li