La Jonquera: 1.059 tests antigènics

0
939

Al municipi fronterer es van detectar set casos positius de Covid-19 després de dos dies de proves ràpides


La Jonquera va viure dues jornades de cribratges massius a la recerca de positius asimptomàtics de Covid-19. El Departament de Salut va muntar el dispositiu a la sala La Societat, dijous i divendres passat. El resultat va ser de 1.059 veïns i veïnes que es van sotmetre les proves ràpides. D’aquesta mostra es van detectar 7 casos positius de Covid-19.

Salut va decidir fer el cribratge intensiu a la Jonquera dies després del de Figueres. I és que la setmana passada al municipi fronterer el risc de rebrot de Covid-19 estava per sobre de 2.000. Tot i això, l’alcaldessa Sònia Martínez va desvincular les dades a la situació fronterera del municipi i va recordar que la frontera està tancada. En aquest sentit, va fer una crida a la població a sotmetre’s a les proves, que es van fer amb tests antigènics ràpids i permeten saber els resultats en un màxim de 15 minuts. El director del sector Alt i Baix Empordà, Garrotxa i Ripollès del CatSalut, Josep Carreras, va explicar que la situació al municipi havia empitjorat en les últimes tres setmanes i que s’havien detectat casos en famílies extenses. En l’última setmana, a més, s’havien localitzat 23 positius.

Pel que fa a aquesta setmana, el risc de rebrot a la Jonquera ha baixat considerablement respecte de la setmana passada i la taxa de contagi o Rt ha passat d’1,32 a 1,10 (l’epidèmia creix quan és superior a 1), per tant, hi ha hagut una certa millora de les dades.

L’actuació de la setmana passada a la Jonquera s’emmarca en la nova estratègia de Salut per identificar els casos asimptomàtics i així poder tallar les cadenes de transmissió. Es fa a través de tests antigènics ràpids (TAR), que permeten tenir els resultats en menys de 15 minuts i insisteix en la importància de fer les quarantenes per frenar l’expansió del virus. D’altra banda, l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, va dir que la policia fa una important tasca per evitar trobades al carrer i compta amb tres agents cívics que informen la població.

Salut preveu continuar fent cribratges d’aquest tipus a altres poblacions de les comarques gironines. Aquesta mateixa setmana se n’han iniciat a la Bisbal d’Empordà i a Ripoll. Salut, però, ha admès que les festes de Nadal complicaran aquest tipus de cribratges, tot i que hi ha un plantejament per aprofitar els dies que no siguin festius per fer-ne de nous. També es recorda que les proves per a la detecció de la Covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP).

El cribratge intensiu a Figueres va tenir lloc a principis de mes i va durar sis dies. Es va fer en diversos espais de la ciutat com ara el teatre El Jardí, l’auditori dels Caputxins, el Centre Cívic de la Creu de la Mà i el del Bon Pastor. L’acció va tenir una participació de 3.328 persones i es van detectar 36 casos positius asimptomàtics.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li