La interconnexió de la MAT ja ha amortitzat el cost de construcció

0
1277

Red Eléctrica assegura que, 4 anys després de la seva posada en servei, la línia ha acumulat un estalvi de 528 milions


La interconnexió de la molt alta tensió (MAT) a través dels Pirineus va moure xifres ingents. 700 milions d’euros d’inversió per una obra que s’estén al llarg de 64,5 km –entre les estacions convertidores de Santa Llogaia d’Àlguema i de Baixàs (a la Catalunya del Nord)–, amb cables de 400 kV que passen soterrats pel subsol i que travessen la frontera a través d’un túnel de 8,5 km de longitud i 3,5 m de diàmetre. I ara, coincidint amb el quart aniversari de la seva posada en servei, Red Eléctrica ha posat més xifres sobre la taula: les de l’estalvi acumulat que la interconnexió ha comportat per al sistema elèctric espanyol.

En total, asseguren que la suma ascendeix a 528 milions d’euros, 422 dels quals corresponen a estalvis en el mercat diari i els 106 restants, a ingressos addicionals per al sistema per rendes de congestió. Segons concreta el director d’Operació de la companyia, Tomás Domínguez, aquest darrer terme fa referència «al volum de diners que els agents de mercat que utilitzen la interconnexió paguen, precisament, per fer-la servir». Al cap de l’any, aquestes quantitats es reparteixen a parts iguals entre els estats espanyol i francès.

A PARTIR D’ARA, ESTABLE. Fent una ullada als gràfics d’estalvi, d’ençà que la interconnexió es va posar en servei aquesta xifra s’ha incrementat any rere any. Domínguez explica, però, que quan es tanqui el 2019, el global d’enguany no diferirà massa dels 157,2 milions del 2018. «L’increment en rampa durant els primers anys es deu al període de proves, durant els quals la interconnexió va anar aportant cada cop més estalvi; però ara, això ja s’ha estabilitzat i aquesta serà la mitjana», concreta el director d’Operació de Red Eléctrica. De moment, però, aquests beneficis ja han permès cobrir les despeses de construcció de la infraestructura. I és que per soterrar la línia la Unió Europea va donar una subvenció de 250 milions d’euros a fons perdut. I els 450 milions restants els van assumir a parts iguals l’espanyola Red Eléctrica i la seva homòloga francesa, RTE.

Sigui com sigui, però, encara cal impulsar més interconnexions. Amb la de la MAT, la capacitat d’intercanvi entre l’estat espanyol i el francès es va doblar: va passar de l’1,4 al 2,8%. Però l’Estat encara continua sent una illa energètica i es troba molt lluny dels objectius d’intercanvi fixats per la Unió Europea. «La nostra capacitat d’interconnexió encara queda curta», admet Domínguez. Per això, Red Eléctrica ja treballa per incorporar-ne més al sistema, tot i que de moment cap més per Catalunya.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li