La història s’escriu des de Figueres

0
1031

P rimer va ser el Festival Internacional del Circ a Figueres, que ja prepara la cinquena edició. Després, el Circ de Nadal de Girona, que enguany s’ha celebrat per segon any consecutiu amb una acollida entusiasta. I ara, toca a Barcelona. De moment, amb un llibre, La història del circ a Barcelona del segle XVIII a l’any 1979, escrit pel figuerenc Ramon Bech i Batlle. El volum té més de 400 pàgines, inclou centenars de fotografies i gravats i ha estat publicat per Viena Edicions amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. A primers de desembre se’n va fer la presentació a Barcelona i al gener es farà a Figueres.
Ha estat, per tant, un figuerenc qui ha escrit la història circense de la capital catalana. Ramon Bech (Figueres, 1967) és cofundador amb Genís Matabosch de Circus Arts Foundation, l’entitat que gestiona, entre altres, els dos esdeveniments esmentats i que es va crear l’any 2012. Autor del llibre Totó, biografía de un payaso (2012), també és coautor, amb Genís Matabosch, del volum Amorós-Silvestrini i els seus pallassos (2006). Bech també gestiona el portal inforcirco.com.
A la seu figuerenca de la fundació hi ha l’arxiu més important de l’Estat espanyol i un dels més destacats d’Europa sobre la història del circ. Hi ha més d’11.000 fotografies, 40.000 negatius, 3.200 llibres, 6.400 programes de mà i més de 9.400 cartells. A tot això, encara s’hi sumen publicacions periòdiques, vídeos, arxius sonors, segells, postals, publicitat de mà i porcellana decorada amb motius del circ. També hi ha vestits de pallassos carablanca, material dels artistes, vestuari i atrezzo, així com contractes, cartes i notes. El document més antic que conserva la fundació és un cartell de 1789, que és la peça publicitària més antiga de l’Estat. El fons es nodreix bàsicament de dues aportacions, el material recopilat des de ben petit per Genís Matabosch i Ramon Bech.

EL LLIBRE. Tot i que “Barcelona té una llarga i brillant història circense, que li ha permès ser testimoni privilegiat de les actuacions d’artistes que han inscrit el seu nom amb lletres d’or en la història del circ”, com reconeix Bech en la introducció del seu llibre, la realitat és que no hi havia gaire bibliografia sobre el tema. A banda d’un petit opuscle d’Antoni Rué Dalmau titulat El circo en la vida barcelonesa i editat l’any 1947, només els diversos articles de l’escriptor Josep Vinyes van aportar dades documentals sobre el tema. Aquests apunts van ser heretats per Matabosch i avui es troben custodiats a Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li