La GuĂ rdia Urbana ha fet 40 actuacions durant el 2018 per evitar ocupacions

0
1463

L’Ajuntament de Figueres creu que la ciutat té uns 800 pisos buits i uns 250 estarien habitats de manera fraudulenta


 

És un altre dels cavalls de batalla de Figueres. Les ocupacions il·legals de domicilis a la ciutat preocupen des de fa temps a l’Ajuntament i de fet, en el seu discurs de comiat, l’exalcaldessa, Marta Felip, ja s’hi va referir. I és que la ciutat té aproximadament uns 800 pisos buits i d’aquests, 250 estarien ocupats il·legalment.

Durant el 2018, la Guàrdia Urbana va fer 40 intervencions, que van evitar noves entrades a domicilis de diferents barris. L’actual alcalde, Jordi Masquef, diu que estan lligats «de peus i mans» perquè la legislació és molt restrictiva i un cop entren els ocupes, és molt difícil poder-los fer fora. En aquest sentit, Masquef insisteix que cal diferenciar entre les ocupacions que es fan per «necessitat» i les que tenen finalitats «delictives». Pel que fa a les primeres, l’alcalde diu que les situacions d’emergència estan cobertes a través dels Serveis Socials i que, per tant, les que es produeixen sense seguir aquests circuits no responen a necessitats habitacionals reals. Masquef assegura que hi ha autèntiques xarxes que es dediquen a obrir pisos per rellogar-los als inquilins que vulguin entrar-hi. L’alcalde insinua: «Jo diria, fins i tot, immobiliàries». Així ho corroborava un testimoni anònim a l’ACN el mes de novembre, que assegurava que hi ha persones que obren els pisos buits a persones sense recursos a canvi d’entre 300 i 500 euros.

L’alcalde insisteix que les primeres hores són clau per combatre les ocupacions. «La Guàrdia Urbana només pot actuar en calent, quan acaben d’entrar», afegeix Masquef. Per això, diu que cal prevenir i que els veïns avisin al més aviat possible. També reitera que recomanen adoptar mesures de seguretat com el blindatge de comptadors i de portes o la instal·lació de càmeres de videovigilància. I és que, segons Masquef, aquestes ocupacions porten associats altres problemes, com la degradació de la zona, la devaluació dels pisos i problemes de convivència.

CASOS MÉS GREUS. Malgrat les intervencions de la Guàrdia Urbana, el problema està repartit per tota la ciutat. Els edificis més conflictius a hores d’ara es troben al carrer Alberes, al Cuixà i al Casernes amb Barceloneta. En tots aquests casos, hi ha ocupacions massives. Masquef diu que continuaran aplicant «mà dura» i fent controls contra els fraus en els subministraments però assegura que la prevenció és, ara per ara, l’eina més eficaç. Per conscienciar els propietaris, el consistori ja va posar en marxa l’any 2016 una campanya per demanar la implicació de les comunitats de propietaris alertant de la importància d’avisar la policia quan es detecta una ocupació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li