
Enric Pujol publica un llibre sobre els bombardegis que va patir Figueres durant la Guerra Civil espanyola
Figueres va ser la ciutat catalana, desprĂ©s de Barcelona, que va tenir mĂ©s vĂctimes mortals durant els bombardejos de la Guerra Civil, entre els anys 1936 i 1939. Aquest fet s’explica, bĂ sicament, per haver estat la darrera capital republicana _al castell de Sant Ferran s’hi van reunir per Ăşltima vegada les Corts- i per acollir desenes de milers de persones que fugien de l’avenç de les troques franquistes i emprenien el dur camĂ de l’exili.
Aquesta circumstĂ ncia fa que de Figueres se n’hagi dit, en diverses ocasions, la Gernika catalana. Dijous vinent (19 h), a la biblioteca Fages de Climent de Figueres es presenta el darrer llibre que ha escrit l’historiador Enric Pujol i que precisament porta per tĂtol Figueres, la Gernika catalana. El presentaran els tambĂ© historiadors figuerencs Francesc Canet i Alfons MartĂnez.
A partir de noves dades recollides en els darrers anys, l’autor xifra a entorn de 400 les persones mortes a la ciutat a conseqüència dels bombardejos. En aquest sentit, assenyala que «les xifres reals nomĂ©s poden ser aproximades, ja que la documentaciĂł conservada, en especial la dels darrers dies, tĂ© moltes buidors i Ă©s poc fiable. Les estimacions mĂ©s baixes la situaven fins ara a prop de les 300 persones». Pujol reconeix que «l’obra de referència sobre el desenvolupament del conjunt del conflicte bèl·lic a la ciutat, encara avui Ă©s el llibre de Josep Maria Bernils Mach, La Guerra Civil a Figueres, 1936-1939. Sobre la base de la documentaciĂł consultada, Bernils xifrava en 274 els morts. L’historiador Joan Villarroya, especialista en la temĂ tica dels bombardeigs, elevĂ la xifra a 284, però investigacions mĂ©s recents, centrades en algunes de les poblacions mĂ©s afectades, han fet augmentar sensiblement la xifra de vĂctimes. I aquest tambĂ© Ă©s el cas de Figueres».
En aquest sentit, cal recordar que segons el mapa elaborat per Villarroya a Les vĂctimes mortals dels bombardeigs franquistes a Catalunya 1936-1939 Barcelona se situa al capdavant, amb 2.428 morts, seguida de Figueres (284), Lleida (256), Granollers (239) i Tarragona (230). Remarca Pujol que «estem parlant de xifres absolutes. La Figueres de l’època, amb uns 14.000 habitants, no es podia comparar amb ciutats demogrĂ ficament molt mĂ©s importants».
Per fixar la xifra de 400 morts a Figueres, Pujol assenyala que «més enllà de la possibilitat, més que probable, que la documentació conservada no registrés amb precisió la xifra real de defuncions, allò que considerem que hauria de fer augmentar notablement la xifra de morts donada fins ara és l’existència de tants i tants ferits». Només dels bombardejos anteriors a 1939 a la ciutat n’hi ha 137 de registrats oficialment.
Tot plegat fa concloure l’historiador figuerenc que «per petita que fos la proporció de morts posteriors a conseqüència dels danys patits, faria augmentar molt significativament la quantitat de defuncions. Cal tenir present la precarietat de l’assistència i dels recursos sanitaris que va existir en una situació desesperada com aquella, cosa que segurament contribuà a fer augmentar la proporció de mortalitat. D’aquà que, segons el nostre criteri, una xifra que s’acosti (o arribi a superar) els 400 morts seria més afinada que no pas una que parli de prop de 300».
UN LLIBRE SINGULAR. Aquest llibre, que pretĂ©n deixar constĂ ncia de la gravetat dels bombardejos produĂŻts a Figueres durant la Guerra Civil, va nĂ©ixer arran de la commemoraciĂł del 75è aniversari quan l’Ajuntament va encarregar al mateix Enric Pujol un estudi sobre aquells successos. «En l’encĂ rrec es feia un esment explĂcit que calia fer una especial incidència en la repercussiĂł damunt la poblaciĂł civil i aquest va ser el centre d’atenciĂł preferent del meu treball», assenyala. Aleshores, es va recollir el testimoni de desenes de ciutadans que van ser testimonis de la caiguda de les bombes sobre la ciutat. El treball va incloure fotografies i gravacions i es va realitzar amb el suport del fotògraf Jordi Puig i el realitzador Gerard BaguĂ©, entre altres col·laboradors. El recull es va complementar, el 2014, amb una exposiciĂł al Museu de l’EmpordĂ on es podia veure tot el material recollit i es va plasmar en un llibre. Val a dir que hi hagueren noves trobades de testimonis, per tal d’anar ampliant el recull .
L’historiador explica que «al costat de la dimensiĂł historiogrĂ fica i estètica, cal remarcar tambĂ© una dimensiĂł ètica, cĂvica i pedagògica: de la recuperaciĂł d’una memòria desconeguda per la immensa majoria de gent; de reivindicaciĂł d’unes vĂctimes de les quals encara no sabem tots els noms; de formaciĂł de la mateixa ciutadania a partir d’uns fets dramĂ tics que s’han de conèixer bĂ© per tal de no tornar-los a repetir; de conscienciaciĂł pĂşblica a favor d’una cultura de la pau, de la democrĂ cia i de la justĂcia».
Enric Pujol (Figueres, 1960) és historiador, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l’IEC. És considerat un especialista en l’obra de Ferran Soldevila i en historiografia catalana, on destaca els diversos llibres en què divulga i analitza els arxius personals del president Tarradellas. Ha estat, també, director d’obres col·lectives sobre la república i l’exili. Va ser regidor al primer Ajuntament democrà tic de Figueres.
Leave a Reply