La GERD s’adapta a la Covid-19

0
1154

L’entitat adapta escoles, tallers i recursos per pal·liar els estralls del coronavirus a l’Amèrica Central


 

La vida del lladonenc Jan Miralles va canviar radicalment quan, després d’un accident laboral, va acabar amb cremades de tercer i segon grau al 90% del cos, ara ja fa vint anys. Arran d’això va muntar l’Associació de Cremats de Catalunya (Creamics), pensada per ajudar gent que passava per una situació similar a la seva.

Al cap de poc temps va involucrar-se amb el GERD (Grup Editor de la Revista del Discapacitat), que des del 2001 col·labora en projectes de cooperació al desenvolupament adreçats a col·lectius de persones discapacitades a Hispanoamèrica. Des de la primera acció a Cuba han ampliat les seves intervencions a països com Guatemala, Nicaragua i Uruguai.

L’escola que tenen a Aguacatán (Guatemala) que acull 32 alumnes amb diverses discapacitats els ha quedat petita, i n’estan construint una de nova. També tenen un taller de fabricació de pròtesis.

LA NOVA SITUACIÓ. «Aquí la Covid està entrant ara, i ves a saber com acabarà la cosa», ens explica en Jan. De fet, per culpa de la crisi sanitària ells han hagut de reconvertir les seves instal·lacions: ara l’antiga escola s’utilitza com a espai d’aïllament per a les persones que han d’estar en quarantena. Igual que ha passat aquí, produeixen mascaretes de manera artesanal, que s’entreguen a la població. Precisament aquesta redistribució és una de les tasques més importants que fan actualment: «Ara ens centrem a identificar la gent amb discapacitat i necessitat, i després de trucar a moltes ONGs i associacions de Guatemala hem aconseguit aliments, que ens hem encarregat distribuir a tota la població». De moment ja han fet dues tongades de repartiment de 300 caixes. Cadascuna portava aliments per cinc a persones.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li