‘La gent està complint molt, i ve a comprar el que realment necessita’

0
1171

El sector farmacèutic és un dels que pot mantenir la seva activitat i, de fet, ho ha de fer per atendre una població que ara necessita els seus serveis més que mai


És un sector imprescindible per a molts, i sovint massa oblidat. Habitualment els seus dependents ja estan exposats a molts més riscos que la resta, i amb la crisi sanitària actual això s’accentua. Estem parlant de l’àmbit farmacèutic, que és un dels que pot mantenir la seva activitat i, de fet, ho ha de fer per atendre una població que ara necessita els seus serveis més que mai. I així ho fan diàriament la Tona i les seves companyes a la farmàcia Perxas de Figueres.

Carregada d’optimisme, la Tona explica que està vivint el confinament «amb molt de positivisme, amb ganes de poder ajudar la gent, poder fer tot el que estigui a les meves mans perquè la cosa vagi bé». Assegura que no té por de contagiar-se. Perquè «el risc sempre hi és, però hi és tant aquí dintre com si vas a comprar a un supermercat». I a més, afirma que estan aplicant tots els protocols de seguretat.

Moltes farmàcies, sobretot les dels pobles petits, han apostat per abaixar les persianes i atendre els clients a través de les finestretes que solen utilitzar quan fan guàrdies. I en algun cas fins i tot s’han inventat aquestes taquilles, habilitant finestres laterals o portes secundàries perquè els ciutadans no hagin d’entrar als locals. En altres casos, han fixat el nombre màxim de persones que poden estar a dins alhora, han reduït l’espai per on es poden moure els clients, o han marcat línies a terra per delimitar les distàncies de seguretat que han de mantenir entre ells.

En el cas de la Perxas, ara només poden entrar dos usuaris (la resta s’han d’esperar a fora). També han aplicat altres canvis, com per exemple reduir l’horari d’obertura, respectar les distàncies entre les treballadores, desinfectar-ho tot amb molta freqüència i protegir-se amb guants i mascaretes. I a més, l’equip està dividit en dos torns, i ara no es barregen.

Paral·lelament, mentre duri el confinament aquesta farmàcia figuerenca també ofereix un servei a domicili que normalment no ofereix. «Ho fem en casos molt excepcionals, de gent gran que viu sola i que no té cap familiar que pugui venir a la farmàcia, o persones que són d’alt risc, amb tipus malalties cròniques respiratòries, trasplantats, immunodeficiències…», explica la Tona.

Però, en qualsevol cas, admet que «la gent està complint molt amb l’estat d’alarma, i ve realment a comprar el que necessita». En aquest sentit, exemplifica que «sí que hem notat que no hi ha tantes vendes en parafarmàcia, sinó que realment és només necessitat de medicació». I afegeix que «també hem notat que ho fan molt per encàrrec, via WhatsApp i telèfon, i així ho preparem i només han de sortir per venir-ho a recollir».

Consultada per la disponibilitat de mascaretes, guants i gels desinfectants, la Tona diu que «aquesta és la pregunta del milió!». I la resposta és negativa. «La veritat és que tenim material molt just ja per a nosaltres. Ho estan confiscant tot per enviar-ho a hospitals, residències i tot això; i nosaltres anem reutilitzant mascaretes, fins i tot hem demanat a una modista que ens en faci, utilitzem uns guants per jornada…». Pel que fa als gels, «també estan molt amb comptagotes, i l’opció que fem és fabricar-los nosaltres».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li