La geganta que tenia nom d’heroïna

0
2848

La Colla Gegantera de Peralada va presentar, el dissabte 12 d’agost, la seva nova geganta anomenada Na Mercadera


 

El cronista medieval Ramon Muntaner explica en un dels seus textos que Na Mercadera era una pagesa de Peralada que vora l’any 1285, en el marc de la croada contra la Corona d’Aragó, va convertir-se en tota una heroïna en entregar un soldat francès al rei Pere el Gran després d’haver-li clavat una llança a la cuixa. Amb aquest acte de valentia, la pagesa va aconseguir el reconeixement del poble, un botí de guerra i, a més a més, passar a la història.

Arran d’aquesta efemèride, el municipi de Peralada ha escollit el nom d’aquesta pagesa cèlebre per batejar la seva nova geganta, que es va presentar al públic el dissabte 12 d’agost, en el marc de la IV Trobada Gegantera Medieval, la qual cada any se celebra dins dels actes de la Fira Na Mercadera.

En l’acte de celebració i presentació de la geganta, es van convidar les colles geganteres de Caldes de Malavella, Castelló d’Empúries, Figueres, Fal·lera Gironina, les Borges Blanques i Vilafranca de Conflent (França), a més a més de comptar amb la participació de la colla local. Pròximament el gegant de Peralada, que porta el nom de l’historiador Ramon Muntaner, serà cedit juntament amb la geganta Na Mercadera a l’entitat cultural per part de l’Ajuntament.

AUGE GEGANTER A LA COMARCA. Històricament, l’Alt Empordà ha sigut un territori amb força presència gegantera. Fa unes quantes dècades, era molt habitual que gairebé cada poble tingués els seus propis gegants, i que aquests sortissin principalment en el marc de les festes majors del municipi , a més a més de participar en nombroses trobades entre les colles de la zona. Amb els anys, aquesta tradició va començar a entrar en decadència i molts dels gegants que fins aleshores havien passejat per carrers i passejos dels pobles empordanesos van iniciar un període “d’abandonament”.

El president de la Coordinadora de les Colles Geganteres de les Comarques Gironines, Jordi Segura, parla d’aquest “auge” dels gegants empordanesos, i ho explica apuntant que molts d’ells “fins ara han estat adormits i recentment comencen a tornar-se a impulsar”. A la comarca, segons Segura, hi ha 22 colles. Aquesta presència de gegants en territori empordanès s’explica, tal com afirma el president, perquè “en aquests últims tres mesos d’estiu hi ha hagut una foguerada, una revifada d’aquests gegants que en els últims temps havien aturat la seva activitat”. Entre aquests casos es troben, per exemple, gegants com els de Vilajuïga, que durant la festa major el 30 de juliol passat, van tornar a passejar en una cercavila pel municipi després d’anys d’inactivitat. També a Mollet de Peralada han impulsat una mulassa i des de fa escassament un mes Viladamat ha estrenat un nou gegant.

Així doncs, i segons cataloga el president de la coordinadora, entre les colles que es troben en actiu a l’Alt Empordà es comptabilitzen els Gegants d’Albanyà, els Gegants de Castelló d’Empúries, els Gegants de l’Escala, els Gegants de Figueres, els Gegants de Lladó, els Capgrossos de Llers, els Gegants de Navata, els Gegants de Palau Santa Eulalia, els Gegants de Peralada, els Gegants de Port de la Selva, els Gegants de Roses, els Gegants de Vilafant, els Gegants de Vilaür, els grallers d’Espolla _que sovint acompanyen alguna colla gegantera que no té grallers_, els Gegants particulars de Figueres, els Gegants i Capgrossos de la Gent Gran de Figueres, els Gegants de Garriguella, els Gegants de Giurona _un barri d’Albanyà_, la Mulassa de Mollet de Peralada, els Gegants d’Ociart _d’un grup particular de Roses_, i els recentment incorporats o recuperats Gegants de Viladamat i Gegants de Vilajuïga.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li