La Fundació ”la Caixa” impulsa el primer gran projecte europeu de placenta artificial

0
1087

L’entitat destinarĂ , en una primera fase, 3,35 milions d’euros al projecte, amb l’objectiu de contribuir a salvar vides de nadons prematurs extrems (de sis mesos o menys)


 

Antoni Vila, director general de la FundaciĂł “la Caixa”; Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital ClĂ­nic de Barcelona; Manel del Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de DĂ©u; Eduard GratacĂłs, director de BCNatal i lĂ­der del projecte, i Ă€ngel Font, director corporatiu de Recerca i Salut de la FundaciĂł ”la Caixa”, han presentat avui el projecte disruptiu de placenta artificial, Ăşnic a Europa. El seu objectiu Ă©s augmentar la supervivència i minimitzar les greus seqĂĽeles neurològiques que pateixen la majoria de nadons prematurs extrems,  mĂ©s de 25.000 a Europa cada any, i, a la vegada, millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famĂ­lies.

Encara que més del 90 % dels embarassos arriben a terme amb normalitat, la vida fetal continua sent una de les fases de més risc per a l’ésser humà. Un dels problemes principals no resolts encara és la prematuritat extrema (sis mesos o menys). Aquesta casuística afecta 25.000 famílies cada any a Europa. Malgrat els grans avenços mèdics, importants estudis recents a Suècia i als Estats Units indiquen que no s’han aconseguit millores clares als últims vint anys. La supervivència, fins i tot en unitats d’excel·lència, és baixa (entre el 35 i el 75 %), i el 75-95 % dels supervivents presenten seqüeles. La raó d’aquetes dades és que, abans dels sis mesos d’embaràs, els pulmons, els intestins i el cervell del fetus estan poc desenvolupats. Un prematur extrem és, en realitat, un fetus que ha de sobreviure en un entorn molt antinatural. Amb menys de 1.000 grams de pes, canvis de temperatura, respiració mecànica i alimentació per sonda, el seu sistema nerviós, pulmons, cor, intestins i ronyons pateixen un gran estrès, que pot ocasionar greus seqüeles a l’edat infantil i adulta.

SOLUCIÓ DISRUPTIVA. La placenta artificial és una idea amb més de seixanta anys d’existència. Tanmateix, només als últims deu anys els avenços existents han donat peu a pensar avui en una aplicació real clínica. El projecte de placenta artificial representa un gran repte mèdic i tecnològic, i calen moltes àrees de recerca capdavantera per poder-lo dur a terme, ja que s’ha de transportar amb èxit un fetus d’entre 500 i 1.000 grans des de l’úter matern fins a una bossa artificial on, envoltat de líquid, el cordó ha de continuar rebent oxigen i aliments. En paraules del Dr. Eduard Gratacós: «Aquest és un dels projectes de recerca més disruptius i singulars que es pot fer avui en medicina fetal. Només el fet de disposar d’una plataforma experimental com la que es construirà ja permetrà fer recerques paral·leles molt importants per poder entendre el desenvolupament fetal normal i anormal. Això ampliarà la capacitat d’atraure inversió per a R+D+I a Barcelona, Catalunya i Espanya, i una nova generació de tècniques i procediments que revolucionaran la medicina fetal actual».

PROJECTE PIONER. La Fundació ”la Caixa” destinarà prop de 7 milions d’euros a aquest projecte pioner, que es desenvoluparà en dues fases al llarg de cinc anys. La primera fase, en la qual s’invertiran 3,35 milions d’euros, se centra en el desenvolupament i la validació experimental, mitjançant l’ús d’un model animal oví; més endavant, si es compleixen els indicadors d’èxit, es traslladarà a la pràctica clínica. Al final d’aquesta primera fase, un panel d’experts valorarà els avenços assolits, i es decidirà si s’inicia la fase preparatòria per a l’aplicació clínica.

A la segona fase, s’avaluaran els efectes ja a llarg termini en el desenvolupament cerebral, cardíac , pulmonar i metabòlic, i s’introduiran millores principalment en l’ambient i la nutrició per aconseguir el millor sistema. Una vegada fetes aquestes avaluacions, s’iniciaran els passos per transferir el sistema a una aplicació clínica, incloent-hi la valoració de tots els aspectes ètics i incorporant-hi l’opinió i l’experiència de famílies que han tingut un nadó prematur.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li