‘La frontera de la memòria’ gira entorn de les dones víctima de l’holocaust i W. Benjamin

0
983

La cinquena edició de l’escola d’estiu Walter Benjamin se celebra coincidint amb els 80 anys de la seva mort


El 26 de setembre del 1940 Walter Benjamin va decidir acabar amb la seva vida al poble transfroneterer de Portbou. L’intel·lectual jueu alemany que fugia en exili s’havia assabentat que el repatriarien. Ara, vuitanta anys més, no només continuen els homenatges recordant la seva figura, sinó que s’estudia el seu llegat. Una de les inactives que permet fer-ho és l’Escola d’estiu Walter Benjamin, que n’ha celebrat la cinquena edició entre el 25 i el 17 de setembre.

EL PROGRAMA. Tot i les restriccions sanitàries actuals, les catorze activitats agendades s’han pogut dur a terme. Xerrades, taules rodones, lectures poètiques, presentacions literàries, exposicions fotogràfiques, dos espectacles de performance, la projecció d’un curtmetratge i la tradicional ofrena floral cementiri de Portbou. Quinze activitats concentrades en tres dies.

EL PAPER DE LES DONES. Tot i que l’escola fa un repàs als anys d’exili de Benjamin a través de la seva correspondència, també s’ha centrat en les aportacions intel·lectuals que algunes dones víctimes de l’Holocaust van aportar al món de la cultura. Precisament la xerrada inaugural del divendres a les 16 h, a càrrec de la filòloga Cari Oriol, va centrar-se en dones escriptores i víctimes de l’Holocaust, entre elles Gertrud Kolmar, cosina de Walter Benjamin.

‘ÍNSULA’. La Sala de Duanes de l’Estació Internacional de Portbou va ser l’escenari on es va inaugurar, el diumenge 27 de setembre, una mostra, provinent del festival Fotolimo, formada pels participants en el laboratori lúdic i de creació i producció fotogràfica Aladeriva. Amb el nom d’«Ínsula», l’exposició presenta les fotografies realitzades durant el curs que s’ha desenvolupat a Portbou durant el 2020. Territori, identitat i frontera són els conceptes bàsics d’aquesta exploració del territori de Portbou.

La mostra, comissariada per Neus Solà i David del Campo, manté un vincle amb l’edifici on s’exposa. Una zona de pas, que mostra els camins, els indrets, els espais i els racons d’aquest poble fronterer i del territori que l’envolta.

Es podrà visitar fins al 25 d’octubre del 2020, de 16 a 20 h, excepte els diumenges, que només romandrà obert de 10 a 14 h.

ACTES COMMEMORATIUS. El poeta Carles Duarte va presentar, el diumenge a les 11.30 h, el llibre Art i literatura de masses. Un recull de sis textos cabdals de Walter Benjamin, traduïts per Antoni Pous, l’any 1968 a Tubinga. Va ser la primera traducció de Benjamin al català, que publicà Eumo l’any 1984, avui totalment exhaurit. S’ha reeditat i revisat la traducció, i el llibre ha estat publicat per la Fundació Angelus Novus i l’editorial Reremús. A les 12.30 h es va realitzar la darrera acció de la V edició de l’Escola Walter Benjamin amb l’ofrena floral i la lectura poètica al cementiri de Portbou, amb autoritats com l’alcalde del municipi, Xavier Barranco.

Homenatge davant la tomba de Walter Benjamin

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li