La Fraternal, punt neuràlgic de la població d’Espolla

0
653

Avui la Societat la Fraternal és també un espai de trobada amb cuina empordanesa


El 1869 es va fundar la Societat de Socors Mutus La Fraternal d’Espolla de la mà del mestre de la renovació pedagògica, Antoni Balmanya, amb la voluntat de donar suport als malalts i, a la vegada, aconseguir una seu fixa que aglutinés les activitats socials i d’esbarjo dels veïns del poble. Els socis havien d’abonar una quota mensual i, a més, estaven obligats a vetllar per torns els socis que es trobaven malalts greus, tal com recull l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, que té digitalitzat el fons documental de la societat La Fraternal d’Espolla entre els anys 1869 i 2008.

Avui dia l’edifici de la Fraternal segueix al mateix lloc on va inaugurar-se, dins del nucli urbà de la població, a davant de la placeta formada pels carrers del Carme i Àngel Costal. En destaca per ser una obra inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

CASA BALMANYA. A Espolla també hi ha l’edifici on va viure durant els anys 1869-1915 el mestre Antoni Balmanya i Ros. La seva tasca al capdavant de l’escola pública d’Espolla va ser distingida com a Escuela modelo de las elementales del partido de Figueras i va marcar un abans i un després en l’educació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li