La Fira de l’Oli d’Espolla programa més d’una vintena d’activitats, totes a l’aire lliure

0
671

L’alcalde, Carles Lagresa, explica que han suspès les activitats que estaven programades per desenvolupar-se en interiors o les que requereixen treure’s la mascareta, com ara el tradicional concurs. Tot i això, s’ha pogut mantenir l’ampli ventall d’actes i activitats relacionades amb el món de l’oli, que es faran durant el cap de setmana


Algunes de les activitats més tradicionals de la Fira, com és el concurs de llançament de pinyol d’oliva, s’han hagut de suspendre a causa de la covid. L’alcalde d’Espolla, Carles Lagresa, explica que han suspès les activitats que estaven programades per desenvolupar-se en interiors o les que requereixen treure’s la mascareta, com ara el tradicional concurs. Tot i això, s’ha pogut mantenir l’ampli ventall d’actes i activitats relacionades amb el món de l’oli, que es faran durant el cap de setmana.

EL TRET DE SORTIDA. Enguany la celebració de la fira s’allargarà més d’un dia. El primer dia d’activitats programades serà el dijous, 20 de gener, que és festa local perquè és Sant Sebastià. Dins la programació s’han hagut d’anul·lar les activitats del matí, el concurs i el vermut de Sant Sebastià. El que sí es podrà fer és la inauguració de les exposicions 25 anys de Fira, 25 cartells i Espolla en Blanc i Negre: carrers i racons. La primera es tracta d’una exposició dels cartells de la Fira que es podrà visitar al llarg del recorregut de la mateixa. I l’altre, es podrà visitar a la sala d’exposicions del sindicat i es tracta d’una mostra de fotografies antigues d’Espolla.

CAMINADA ‘EL FUTUR DE L’ALBERA’. El dissabte al matí, a les 10 h, es farà una passejada guiada per l’entorn d’Espolla. Des del consistori expliquen que aquesta és una activitat d’allò més interessant, ja que servirà per visibilitzar l’impacte que podrien tenir els projectes eòlics que amenacen el poble d’Espolla. L’activitat està organitzada per Albera Lliure de Molins (ALLIMO) i compta amb el suport del consistori. L’alcalde desgrana que aquesta activitat ha de servir per «reivindicar que se’ns tingui en compte a l’hora de projectar parcs eòlics d’aquesta dimensió amb aerogeneradors de 220 metres d’alçada, és una salvatjada al nostre entendre i donem tot el suport a la passejada».

TALLER D’OLI D’OLIVA PER A GOURMETS. També el dissabte, la sommelier Laura Masramon oferirà un taller d’olis d’oliva per aprendre a distingir un oli d’oliva verge extra de la resta d’olis d’oliva, a través d’un tast sensorial. El preu del tast és de 20 euros i tindrà una durada aproximada de dues hores. Els assistents podran degustar alguns dels millors olis del país i les principals varietats d’oliva. Per a participar en aquest tast, cal fer una reserva prèvia a: sommelier@lauramasramon.com.

PROJECCIÓ I XERRADA. També el dissabte, 22 de gener, a la tarda hi haurà la projecció de la pel·lícula Semina il vento, de Danilo Caputo, i es podrà veure en VO italiana amb subtítols en castellà. És una pel·lícula que explica la vida de la Nica, que torna a casa seva, al sud d’Itàlia, després d’haver estudiat agronomia, amb la il·lusió de tornar a treballar l’olivar que va cuidar la seva àvia, però un paràsit està matant totes les oliveres centenàries. Després de la projecció es farà un col·loqui, a la sala la Fraternal: «Qui és la plaga? El fràgil equilibri entre natura i agricultura». Anirà a càrrec de Jordi Mateu Pozuelo, el cap de la secció de Prevenció i Lluita fitopatològica de DAAM.

EL DIA DE LA FIRA. La fira comercial omplirà el carrers d’Espolla d’oli dels trulls locals i comarcals i també de productes d’artesania i alimentació, amb segell Albera. També hi haurà la parada de l’Associació Cultural Espollenca, coorganitzadora de la Fira, que servirà entrepans de sussissa amb oli o allioli elaborats amb productes espollencs. Totes les activitats, llevat del tast, són gratuïtes.


  • Consulta la programació de la Fira de l’Oli d’Espolla, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li